Λύθηκε το «αίνιγμα» του κύματος πνευμονιών σε παιδιά στην Κίνα

Αναμενόταν αύξηση στις ασθένειες του αναπνευστικού, μα αυτό που συνέβη ήταν ασυνήθιστο.
.
.
via Associated Press

Η Κίνα ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπη με μια έξαρση σε ασθένειες του αναπνευστικού, μεταξύ των οποίων πνευμονίες, σε παιδιά, με τον ΠΟΥ να αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα πως κοινές λοιμώξεις του χειμώνα – αντί για νέα παθογόνα- να βρίσκονται πίσω από την έξαρση στις νοσηλείες.

Μια αύξηση λοιμώξεων αναμενόταν στη χώρα αυτό τον χειμώνα, τον πρώτο της Κίνας χωρίς περιορισμούς για την Covid-19 από τότε που άρχισε η πανδημία το 2020, ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Nature, αυτό που είναι ασυνήθιστο είναι οι πολλές πνευμονίες: Όταν χαλάρωσαν τα μέτρα για την Covid-19 σε άλλες χώρες, οι εξάρσεις οφείλονταν κυρίως στη γρίπη και στον RSV (respiratory syncytial virus).

Ο ΠΟΥ ζήτησε πληροφορίες, περιλαμβανομένων αποτελεσμάτων από εργαστήρια και δεδομένα από πρόσφατες τάσεις στην εξάπλωση των ασθενειών του αναπνευστικού, από τις κινεζικές αρχές την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό ακολούθησε αναφορές από τα ΜΜΕ και το Program for Monitoring Emerging Diseases (Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Ασθενειών- ένα δημόσια διαθέσιμο σύστημα που διαχειρίζεται η International Society for Infectious Diseases) σχετικά με συμπλέγματα πνευμονίας.

Σε ανακοίνωση στις 23 Νοεμβρίου ο ΠΟΥ είπε ότι οι αρχές της Κίνας απέδωσαν την αύξηση των νοσηλειών από τον Οκτώβριο σε γνωστούς παθογόνους οργανισμούς, όπως οι αδενοϊοί, ο ιός της γρίπης και ο RSV, που τείνει να προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα. Ωστόσο μια αύξηση στα παιδιά που εισάγονταν σε νοσοκομεία από τον Μάιο, ειδικά σε βόρειες πόλεις όπως το Πεκίνο, οφειλόταν κυρίως στο Mycoplasma pneumoniae, ένα βακτήριο που μολύνει τους πνεύμονες. Πρόκειται για ένα κοινό αίτιο «πνευμονίας που περπατά», μια μορφή της ασθένειας που είναι συνήθως σχετικά ήπια και δεν απαιτεί ξεκούραση ή νοσηλεία, μα που πλήττει σκληρά τα παιδιά φέτος.

Ο Μπέντζαμιν Κάουλινγκ,. Επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δεν εξεπλάγη από το κύμα των ασθενειών: «Είναι μια τυπική χειμερινή έξαρση σε οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού...λαμβάνει χώρα ελαφρά νωρίτερα φέτος, ίσως λόγω της αυξημένης ευαλωτότητας του πληθυσμού σε ασθένειες του αναπνευστικού που προκύπτει από τρία χρόνια μέτρων για την Covid».

H άνοδος των κοινών ασθενειών του αναπνευστικού κατά τον πρώτο χειμώνα μετά τη χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία, όπως οι μάσκες και οι περιορισμοί στα ταξίδια, ήταν μια γνώριμη τάση σε άλλες χώρες. Τα lockdowns και άλλα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της Covid-19 εμπόδισαν τα εποχικά παθογόνα να κυκλοφορούν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει λιγότερες ευκαιρίες να αναπτύξει ανοσίες απέναντι σε αυτούς τους μικροοργανισμούς- ένα φαινόμενο που ήταν γνωστό ως «ανοσολογικό χρέος», είπε ο Φρανσουά Μπαλού, επιστήμονας (computational biologist) στο University College London, σε δήλωσή του στο UK Science Media Centre. «Εφόσον η Κίνα βίωσε ένα πολύ μακρύτερο και σκληρότερο lockdown από ό,τι πρακτικά οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Γη, αναμενόταν πως αυτά τα κύματα “εξόδου από lockdown” θα μπορούσαν να είναι σημαντικά στην Κίνα» είπε σχετικά.

Πάντως, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του Nature, το κινεζικό κύμα ασθενειώνδιαφέρει από αυτά που παρατηρήθηκαν σε άλλες χώρες. Κάποιες χώρες ήρθαν αντιμέτωπες με λοιμώξεις γρίπης και RSV κατά τις χειμερινές εξάρσεις μετά την Covid, ωστόσο στην Κίνα οι λοιμώξεις Μ.pneumoniae είναι κοινές. Αυτό προκαλεί έκπληξη επειδή οι βακτηριακές λοιμώξεις έχουν συχνά «οπορτουνιστικό» χαρακτήρα και εδραιώνονται μετά από ιικές λοιμώξεις, είπε ο Κάουλινγκ.

Αν και η πνευμονία που προκαλείται από το βακτήριο συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά (μακρολίδες), η υπερβολική χρήση τους έχει οδηγήσει σε ανάπτυξη αμυνών/ αντοχής του παθογόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι βαθμοί αντίστασης του Μ.pneumoniae στις μακρολίδες στο Πεκίνο είναι μεταξύ 70% και 90%. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στα φετινά υψηλά επίπεδα νοσηλειών από M.pneumoniae, επειδή μπορεί να παρεμποδίζει τη θεραπεία και να επιβραδύνει την ανάρρωση από βακτηριακές λοιμώξεις πνευμονίας, είπε ο Κάουλινγκ.

Σε κάθε περίπτωση, η Κριστίν Τζένκινς, γιατρός με ειδίκευση στο αναπνευστικό στο UNSW Sydney, τονίζει πως οι χειμερινές εξάρσεις είναι πάντα πρόκληση, μα τα συστήματα υγείας στην Κίνα είναι πιο έτοιμα τώρα να τις αντιμετωπίσουν από ό,τι πριν την πανδημία. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως είναι σημαντικό να παρακολουθούνται στενά οι λοιμώξεις από γνωστά παθογόνα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ενός σοβαρού ξεσπάσματος: «Είμαστε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση (από την Covid-19) μα δεν νομίζω ότι μπορούμε να επαναπαυόμαστε» σημειώνει.

Δημοφιλή