Λιβύη: Ιστορική συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε ο ΟΗΕ

Επειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη.
Anadolu Agency via Getty Images

Τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη - η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ - υπέγραψαν συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης», ανακοίνωσε την Παρασκευή μέσω του Facebook η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη οι οποίες οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Τα λιβυκά μέρη κατέληξαν σε μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη Λιβύη. Το επίτευγμα αυτό συνιστά μια σημαντική καμπή προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη», ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Μετά σύμφωνο, που συνήφθη ύστερα από συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών εκπροσώπων των δύο πλευρών θα ακολουθήσουν πολιτικές συζητήσεις στην Τυνησία τον επόμενο μήνα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, πραγματοποιήθηκε μετά από ένα χρόνο η πρώτη εμπορική πτήση από την πρωτεύουσα Τρίπολη στη Βεγγάζη. Οι πτήσεις ανάμεσα στις δύο πόλεις είχαν σταματήσει το καλοκαίρι του 2019 καθώς βομβαρδισμοί από τον στρατό του Χάφταρ, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, είχαν στόχο το αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ απωθήθηκαν από την πρωτεύουσα τον Ιούνιο.

Ωστόσο τόσο το Μίτιγκα όσο και το αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάζης είχαν παραμείνει κλειστά λόγω των περιορισμών εξαιτίας της Covid-19. Η πανδημία έχει διαδοθεί ευρέως στη Λιβύη, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 50.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 768.

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στεφάνι Ουίλιαμς, χαιρέτισε και τις δύο πλευρές για την επίτευξη της συμφωνίας.

«Ο δρόμος ήταν πολλές φορές δύσκολος. Ο πατριωτισμός σας ήταν ο δρόμος σας προς τα εμπρός και καταφέρατε να καταλήξετε σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», είπε μετά την τελετή υπογραφής.

Ωστόσο, πολλές προηγούμενες διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της εσωτερικής σύγκρουσης στη Λιβύη έχουν καταστεί άγονες, εξαιτίας της ακατάστατης πραγματικότητας με τις μυριάδες ένοπλες ομάδες, που μάχονται για τον έλεγχο πόλεων και κρατικών θεσμών, υποστηριζόμενες μάλιστα από εξωτερικές δυνάμεις.

Η Ουίλιαμς είπε ότι ελπίζει πως η συμφωνία θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σε «άμεση ισχύ»

Ολοι οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές θα αναχωρήσουν από τη Λιβύη μέσα σε τρεις μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία τίθεται «άμεσα» σε ισχύ ανακοίνωσε η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για «μια πλήρη και μόνιμη εθνική συμφωνία με άμεση ισχύ», δήλωσε ακόμη δημοσιογράφους η Στέφανι Ουίλιαμς.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρέτισε, επίσης, ως «καλή είδηση» την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και ζήτησε να τεθεί σε εφαρμογή ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. Είναι μια καλή είδηση. Ομως η εφαρμογή της είναι επίσης σημαντική, διότι θα αποτελέσει το κλειδί για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή