Λιβύη: Ο γιός του Καντάφι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές

Είχε συλληφθεί στα τέλη του 2011 μετά την εξέγερση που έριξε από την εξουσία τον πατέρα του.
Tobias Schwarz via Reuters

Ο γιος του πρώην δικτάτορα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, κατέθεσε υποφηφιότητα την Κυριακή για τις προεδρικές εκλογές του Δεκέμβριου που σκοπεύουν να βάλουν τέλος στο μακροχρόνιο χάος που επικρατεί στη χώρα της βόρειας Αφρικής μετά την ανατροπή του πατέρα του.

Ο Σαϊφ αλ-Ισλάμ αλ-Καντάφι, 49 ετών, μετά από μια απουσία περίπου 10 ετών από τα φώτα της δημοσιότητας, εμφανίστηκε μέσω βίντεο φορώντας μια παραδοσιακή καφέ ρόμπα και τουρμπάνι, και με γκρίζα γενειάδα και γυαλιά, υπογράφοντας έγγραφα στο εκλογικό κέντρο στη νότια πόλη της Λιβύης, Σεμπά.

Ο Καντάφι είναι μια από τις πιο εξέχουσες - και αμφιλεγόμενες - προσωπικότητες που αναμένεται να διεκδικήσουν την προεδρία, μαζί με τον ανατολικό στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ, τον πρωθυπουργό, Αμπντουλαχαμίντ αλ-Ντμπεϊμπά και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ.

Αν και το όνομά του είναι ένα από τα πιο γνωστά στη Λιβύη, και παρόλο που κάποτε έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής πριν από την εξέγερση του 2011 που υποστηρίχτηκε από το ΝΑΤΟ και που κατέστρεψε το καθεστώς της οικογένειάς του, δεν έχει εμφανιστεί σχεδόν εδώ και μια δεκαετία.

Η μοναδική δημόσια εμφάνισή του από τότε που συνελήφθη κατά τη διάρκεια των μαχών το 2011 ήταν όταν εμφανίστηκε μέσω σύνδεσης βίντεο ενώπιον δικαστηρίου της Τρίπολης που τον καταδίκασε σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου.

Παρά αυτή την καταδικαστή απόφαση, δεν εγκατέλειψε ποτέ την ορεινή περιοχή Ζιντάν, όπου οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο.

Η επίσημη είσοδός του στις εκλογές των οποίων οι κανόνες αμφισβητούνται ακόμη από τις αντιμαχόμενες φατρίες της Λιβύης, μπορεί επίσης να θέσει νέα ερωτήματα για μια αναμέτρηση που πολλοί από τους υποψηφίους σε ορισμένες περιοχές θεωρούνται μη αποδεκτοί.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας της Λιβύης, υπόλογος στο υπουργείο Άμυνας της κυβέρνησης ενότητας στην Τρίπολη, επιβεβαίωσε ότι απέστειλε επιστολή στην εκλογική επιτροπή για να της ζητήσει να σταματήσει την υποψηφιότητα του Καντάφι.

Παρά τη δημόσια υποστήριξη των περισσότερων λιβυκών φατριών και των ξένων δυνάμεων για τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, η ψηφοφορία παραμένει στον αέρα καθώς οι αντίπαλες παρατάξεις διαφωνούν για τους κανόνες και το χρονοδιάγραμμα.

Μετά τη μεγάλη διάσκεψη στο Παρίσι την Παρασκευή, όπου συμφωνήθηκε να επιβληθούν κυρώσεις σε οποιονδήποτε εμποδίζει ή αποτρέπει την ψηφοφορία, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με τους κανόνες που θα διέπουν ποιος θα μπορεί να είναι υποψήφιος.

Ενώ ο Καντάφι είναι πιθανό να ποντάρει στη νοσταλγία της περιόδου πριν από την εξέγερση του 2011 που έριξε τον πατέρα του από την εξουσία και οδήγησε σε μια δεκαετία χάους και βίας, οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να μην είναι στα φαβορί για το προεδρικό χρίσμα.

Η διακυβέρνηση του Καντάφι εξακολουθεί να βρίσκεται στη μνήμη των Λιβύων ως εποχή σκληρής απολυταρχίας, ενώ ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι και άλλες προσωπικότητες του πρώην καθεστώτος βρίσκονται εκτός εξουσίας για μεγάλο διάστημα με αποτέλεσμα να δυσκολευτούν ενδεχομένως να κινητοποιήσουν αρκετή υποστήριξη όσο θα έχουν οι άλλοι υποψήφιοι.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωσή του, οι υποστηρικτές του Καντάφι κατέβηκαν στους δρόμους στη γενέτειρά του, τη Σύρτη, και στο Μπάνι Ουαλίντ, πρώην προπύργιο του Καντάφι.

Ο Μουαμάρ αλ Καντάφι συνελήφθη έξω από τη Σύρτη από μαχητές της αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο του 2011 και εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ συνελήφθη μέρες αργότερα από μαχητές από το Ζιντάν καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από τη Λιβύη για τον Νίγηρα.

Οι φιλοδοξίες του Καντάφι

Μια δεκαετία και αργότερα, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ αποτελεί πλέον κάτι σαν αίνιγμα για τους Λίβυους. Οι μαχητές του Ζιντάν τον κράτησαν για χρόνια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και οι απόψεις του για την κρίση δεν είναι γνωστές.

Παραχώρησε συνέντευξη στους New York Times νωρίτερα φέτος, αλλά δεν έχει κάνει ακόμη καμία δημόσια εμφάνιση για να μιλήσει απευθείας στο λυβικό λαό.

Μετά την καταδίκη του το 2015, πιθανότατα θα αντιμετώπιζε σύλληψη ή άλλους κινδύνους εάν εμφανιζόταν δημόσια στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Καταζητείται και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Με σπουδές στο London School of Economics και γνωρίζοντας άπταιστα αγγλικά, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ θεωρήθηκε κάποτε από πολλές κυβερνήσεις ως ένα αποδεκτό, φιλικό προς τη Δύση πρόσωπο της Λιβύης και ως πιθανός διάδοχος.

Ωστόσο όταν ξέσπασε μια εξέγερση το 2011 ενάντια στη μακροχρόνια διακυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ επέλεξε αμέσως την οικογενειακή και φυλετική πίστη από τις φιλίες του στη Δύση, λέγοντας στην τηλεόραση του Reuters: «Πολεμούμε εδώ στη Λιβύη, πεθαίνουμε εδώ στη Λιβύη».

Δημοφιλή