Λουξεμβούργο: Αποχωρεί από την κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Γκραμενιά

Ήταν δύο φορές υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup.
POOL New via Reuters

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμενιά, που ήταν δύο φορές υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί «για προσωπικούς λόγους» από την κυβέρνηση του Ξαβιέ Μπετέλ.

Η ανακοίνωση αιφνιδίασε το φιλελεύθερο κόμμα (Demokratesch Partei, DP) στο οποίο ανήκει. Το κόμμα, από το οποίο προέρχεται και ο πρωθυπουργός Μπετέλ, ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει τη διοικητική επιτροπή του το συντομότερο δυνατόν ώστε να ορίσει τον διάδοχό του.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέμενε, όπως ανέφερε, ότι ο Γκραμενιά θα αποχωρούσε στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Γκραμενιά, ένας πολύγλωσσος διπλωμάτης καριέρας, 63 ετών, ανέλαβε υπουργός Οικονομικών τον Δεκέμβριο του 2013 και διεκδίκησε δύο φορές, ανεπιτυχώς, την προεδρία του Eurogroup αλλά ηττήθηκε αρχικά από τον Πορτογάλο ομόλογό του Μάριο Σεντένο και στη συνέχεια από τον Ιρλανδό Πασκάλ Ντόναχιου.

Από την κυβέρνηση του Μεγάλου Δουκάτου αποχωρούν επίσης ο υπουργός Εργασίας και Αθλητισμού Νταν Κερς και ο υπουργός Γεωργίας Ρομέν Σνάιντερ, του Σοσιαλιστικού κόμματος. Ο πρώτος θα αντικατασταθεί από τον Ζορζ Ένγκελ, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και ο δεύτερος από τον Κλοντ Χάαγκεν, καθηγητή και βουλευτή. Ο Κερς ήταν ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθήκοντα που θα αναλάβει η νυν υπουργός Υγείας Πολέτ Λενέρ μαζί με τον οικολόγο Φρανσουά Μπαους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δημοφιλή