Λοράνς ντε Καρ: Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Λούβρου

Ποιά είναι η ηλικίας 54 ετών ιστορικός τέχνης που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου.
Pierre Suu via Getty Images

Η πρόεδρος του Μουσείου Ορσέ του Παρισιού Λοράνς ντε Καρ επελέγη για να αντικαταστήσει από την 1η Σεπτεμβρίου τον Ζαν-Λικ Μαρτινέζ ως επικεφαλής του Λούβρου το οποίο διηύθυνε o τελευταίος από το 2013, ανέφερε την Τετάρτη 26 Μαΐου η γαλλική προεδρία, επιβεβαιώνοντας πληροφορία του ραδιοφωνικού σταθμού France Inter.

Η ηλικίας 54 ετών Λοράνς ντε Καρ θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του μεγαλύτερου μουσείου στον κόσμο δύο αιώνες από την ίδρυση του. Διηύθυνε το Μουσείο Ορσέ εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ιστορικός τέχνης με ειδίκευση στον 19ο αι. και στις αρχές του 20ού, διακρίθηκε για τον δυναμισμό της, ιδίως όσον αφορά το εργοτάξιο «Orsay Grand ouvert» που είχε σκοπό τη διεύρυνση του προγραμματισμού και των χώρων.

Έδωσε έμφαση στην ποικιλομορφία, σε θέματα κοινωνίας, στην προσέλκυση των νέων γενεών. Το 2019 η έκθεση «Le modèle noir» έκανε ιδιαίτερη αίσθηση.

Στη διάρκεια της θητείας της οι επισκέπτες του Ορσέ, ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης για την περίοδο 1848-1914, αυξάνονταν διαρκώς: έως 3.700.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν το μουσείο το 2019.

ALAIN JOCARD via Getty Images

Κόρη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ζαν ντε Καρ, εγγονή του μυθιστοριογράφου Γκι ντε Καρ, διετέλεσε επίσης επιστημονική διευθύντρια της υπηρεσίας France-Muséums, της γαλλικής υπηρεσίας που επιφορτίστηκε με την ανάπτυξη του Louvre Abu Dhabi, και ακολούθως διηύθυνε το Μουσείο Ορανζερί στο Παρίσι.

Ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, 57 ετών, ιστορικός και αρχαιολόγος, ειδικός στην ελληνική αρχαιότητα, ολοκλήρωσε την τρίτη θητεία του και ήταν προσωρινός επικεφαλής του δημόσιου μουσείου από τις 13 Απριλίου.

Με ιδιαίτερη φροντίδα για την πρόσβαση όλων στο Λούβρο, αγωνιζόμενος κατά του ελιτισμού, αναδιοργάνωσε και άλλαξε τη διαρρύθμιση του μουσείου προκειμένου να το κάνει πιο φιλόξενο. Στη διάρκεια της θητείας του ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τα δέκα εκατομμύρια το 2019, πριν από την πανδημία, καταγράφοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

Η τελική επιλογή για τον διορισμό των προέδρων των μεγάλων δημόσιων μουσείων όπως το Λούβρο, οι Βερσαλλίες, το Πομπιντού ή το Ορσέ είναι απόφαση του προέδρου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα