Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια

Συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής.
|
Eurokinissi

Συνεχίζουν τη σκληρή μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Τρίτη στην περιοχή της Αγριλίτσας στην Εύβοια, μετά από ολονύχτιο αγώνα.

Μεγάλη είναι η έκταση της καταστροφής ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, σε μια πευκόφυτη δασωμένη περιοχή που ήταν καταφύγιο της άγριας φύσης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν αναζωπυρώσεις, ενώ έχουν ενισχυθεί λίγο οι άνεμοι.

ASSOCIATED PRESS

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να συνδράμουν εναέρια μέσα: Επιχειρούν 7 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων 2 του Ε.Σ,, και 2 συντονιστικά. Από εδάφους επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ενώ συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν και δυνάμεις του στρατού και μηχανήματα και υδροφόρες της περιφέρειας και των ΟΤΑ. Οι άνεμοι είναι μέτριας έντασης. Κατέφθασαν επίσης και δύο ιταλικά αεροσκάφη, ενώ αναμένονται και άλλα δύο από την Ισπανία, που ανταποκρίθηκε επίσης στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, στοιχεία από τη συνδρομή του Στρατού Ξηράς στις προσπάθειες έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Στρατού: Όπως έγινε γνωστό διατέθηκαν δύο ελικόπτερα CH-47 Chinook τα οποία πραγματοποίησαν ρίψεις χθες και σήμερα, τέσσερις ομάδες του Σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ». (40 άτομα ειδικά εκπαιδευμένα) και τέσσερις προωθητές γαιών μαζί με τα ρυμουλκά τους και το αντίστοιχο προσωπικό.

Eurokinissi
Eurokinissi
Costas Baltas / Reuters

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, όλη τη νύχτα στην Κεντρική Εύβοια, γύρω από τα χωριά Πλατάνια, Μακρυμάλλη, Σταυρό και Κοντοδεσπότι, που εκκενώθηκαν, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έθεσαν σε εφαρμογή το νυχτερινό σχέδιο «δυναμικής παρέμβασης», ώστε να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το έδαφος για τα εναέρια μέσα. Σημειώνεται πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από αεροπλάνα από την Ιταλία, κατόπιν αιτήματος συνδρομής στον ευρωπαϊκό οργανισμό πολιτικής προστασίας.Όπως έγινε γνωστό, υπήρξε εμπλοκή με τα κροατικά πυροσβεστικά αεροσκάφη που ήταν να καταφθάσουν, οπότε έγινε νέο αίτημα, προς την Ισπανία.

«Από τα Ψαχνά μέχρι τον Κοντοδεσπότι και το Μακρυμάλλη έχουν καεί τα πάντα. Είναι ευτυχές που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα ή ακόμα και καμένα χωριά» σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα κ. Θανάσης Καρακάτζας που βρίσκεται στο σημείο από χθες το πρωί συνεχώς. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «υπάρχουν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη περιοχή αλλά αυτό δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα. ’Αλλωστε έχουν καεί τα πάντα. Σκοπός μας είναι να ελέγξουμε τα περιφερειακά μέτωπα μέχρι το μεσημέρι που περιμένουμε να έχει άπνοια».

Σημειώνεται πως στην κλινική πλαστικής χειρουργικής του νοσοκομείου ΚΑΤ μεταφέρθηκε με εγκαύματα εθελοντής πυροσβέστης από την περιοχή.

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στην Ιστιαία, όπου δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο- όπως και στον Κάτω Δρυμό, στα Καλάβρυτα, που τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Επίσης, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Πρόδρομος Θηβών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Εύβοια

Για την Εύβοια αναχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, «Όλυμπος». Ο πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ενώ τόνισε πως πρώτο μέλημα του ίδιου και της κυβέρνησης είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χ. Στυλιανίδη. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να ηγηθεί προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU), να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές αλλαγές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο μόνιμος μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα μπορεί να επεμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα βρίσκεται σε ανάγκη, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης, τα οποία θα πρέπει πια να τα αποκτήσουμε, να τα χρηματοδοτήσουμε και να τα διαχειριζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τόνισε πως «αυτό που έκανε εντύπωση στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και αλλού», ήταν «ένας ειλικρινά πρωτόγνωρος συντονισμός» στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Συνάντηση Στυλιανίδη- Χρυσοχοΐδη

Μετά την συνάντηση που είχε ο Χρήστος Στυλιανίδης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο κ. Στυλιανίδης εκτίμησε ότι με βάση την εμπειρία του ως επίτροπος και τις δασικές πυρκαγιές που αντιμετώπισε σε πολλές περιοχές, η κατάσταση στην Εύβοια ήταν πάρα πολύ δύσκολη και συνεχίζει να είναι δύσκολη.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι έγινε εφικτή η ενεργοποίηση του προγράμματος RescEU και ως αποτέλεσμα είχε ήδη φτάσει στην Ελλάδα το πρώτο ιταλικό πυροσβεστικό αεροσκάφος, ενώ ερχόταν και το δεύτερο. Παράλληλα, αναμενόταν βοήθεια και από την Ισπανία, ενώ συνεδρίαζε και η Κροατία για το εάν θα στείλει δύο αεροσκάφη, καθώς αντιμετωπίζει και η ίδια υψηλό κίνδυνο για πυρκαγιά.

Στην αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας αναφέρθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Καταφέραμε να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων, να μην υπάρξει καμία ανθρώπινη απώλεια, και να σώσουμε τις περιουσίες των ανθρώπων και επίσης ότι η πόλη των Ψαχνών δεν απειλήθηκε με όλες τις παρεμβάσεις και την ηρωική προσπάθεια που έγινε από όλους τους συμμετέχοντες», τόνισε ο υπουργός.

«Η αξία της Αλληλεγγύης και της συνεργασίας αναδείχθηκε έμπρακτα με την εφαρμογή και υλοποίηση του RescEU, το οποίο υπογράψαμε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, μόλις πρωτοπήγα στο υπουργείο. Μία προσπάθεια που αφορά όλη την Ευρώπη».

H πρόγνωση του καιρού

Γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός την Τετάρτη. Τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Αναμένονται άνεμοι βορείων διευθύνσεων 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Για την Εύβοια, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά ειδικότερα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Αναμένονται άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5, στα ανατολικά τοπικά 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία αναμένεται να κινηθεί από 19 έως 39 και κατά τόπους στη Θεσσαλία 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.