ΔΙΕΘΝΕΣ
28/05/2019 12:55 EEST | Updated 28/05/2019 13:01 EEST

Μαλαισία: Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος Σουμάτρας

Άφησε μόνη την τελευταία θηλυκή Ιμάν.

Huffpost GR

Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος της Σουμάτρας που ζούσε στη Μαλαισία και αποτελεί ένα από τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Συγκεκριμένα οι ρινόκεροι της Σουμάτρας είναι ένα από τα πέντε είδη που επιβιώνουν μέχρι σήμερα αλλά υπολογίζεται, είναι οι πιο μικροί σε μέγεθος και εκτιμάται πως δεν έχουν μείνει περισσότερα από 80 σε όλο τον κόσμο. 

Ο σπάνιος ρινόκερος ζούσε σε καταφύγιο για άγρια ζώα στο νησί Βόρνεο ήταν 30 ετών και τον φώναζαν Ταμ. Τώρα στη Μαλαισία- που έχει κηρύξει το είδος ως εξαφανισμένο στη χώρα από το 2015- ζει η μόνη η θηλυκή Ιμάν. Από το 2014 βρίσκεται σε αιχμαλωσία ενώ το 2017 είχε πεθάνει ένας ακόμη αρσενικός ρινόκερος του ιδίου είδους, ο Πουντούνγκ. 

reuters

 

Οι ρινόκεροι Σουμάτρας ζουν απομονωμένοι εξαιτίας του ότι αποτελούν αγαπημένο θήραμα των λαθροκυνηγών ενώ σε μεγάλο βαθμό έχουν καταστραφεί οι περιοχές όπου ζούσαν ελεύθερα. Κατά συνέπεια η αναπαραγωγή τους είναι δύσκολη έως αδύνατη γι′ αυτό και εκτιμάται πως σε μερικές δεκαετίες το είδος θα έχει εξαφανιστεί πλήρως. 

Από το 2011 η Μαλαισία προσπαθεί να εκτρέψει το είδος σε συνθήκες αιχμαλωσίας και με εξωσωματικής γονιμοποίηση αλλά όλες οι προσπάθειές απέτυχαν.

Πηγές: Reuters, Telegraph