ΔΙΕΘΝΕΣ
09/11/2018 18:08 EET | Updated 10/11/2018 23:04 EET

Νεκροί από τις φωτιές στην Καλιφόρνια

Υποχρεωτική εκκένωση στο Μάλιμπου

KTLA - Los Angeles

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει από την Πέμπτη τη βόρεια Καλιφόρνια, καθώς, όπως όλα δείχνουν, παγιδεύτηκαν στις φλόγες ενώ βρίσκονταν στα οχήματά τους, προσπαθώντας να γλυτώσουν από τη φωτιά, ανακοίνωσε σήμερα ο σερίφης της κομητείας Μπάτε.

Τα πέντε από τα θύματα εντοπίστηκαν στην πόλη Πάρανταϊς, οι 26.000 κάτοικοι της οποίας είχαν λάβει όλοι τους εντολή να φύγουν.

«Εξαιτίας των εγκαυμάτων τους, δεν μπορούν να αναγνωριστούν» επισημαίνει το γραφείο του σερίφη σε ένα δελτίο τύπου.

Νωρίτερα οι αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν τα 75.000 σπίτια τους στην περιοχή του Μαλιμπού καθώς η πυρκαγιά πέρασε απέναντι τον κεντρικό δρόμο 101 freeway, κατευθυνόμενη προς την ακριβή συνοικία Καλαμπάσας.

Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει 8.000 στρέμματα και 150 σπίτια.

Ο ανταποκριτής του CBS2 Tom Wait περιέγραψε τις συνθήκες τις πυρκαγιάς ως «σκηνές από την αποκάλυψη», καθώς στάχτες έπεφταν στον δρόμο.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Scott Dettorre δήλωσε στο CBS2 ότι δεκάδες σπίτια έχουν ήδη καταστραφεί, χωρίς να μπορεί να κάνει ακριβή υπολογισμό.

Άλλος εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, ήταν σαφής στις οδηγίες του σώματος προς τους κατοίκους: «Είναι υποχρεωτική η εκκένωση, αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να φύγετε. Θέλουμε να φύγετε όταν σας το ζητούν οι πυροσβέστες, επειδή οι άνδρες της υπηρεσίας μας πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Και αν φύγετε νωρίς, μας βοηθάει πολύ».

Οι πυροσβέστες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ενώ είναι εντυπωσιακό σχετικά με την οργάνωσή τους ότι ήδη δόθηκαν οδηγίες για τα καταφύγια ζώων όπου οι πολίτες μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα τους.

Stephen Lam / Reuters

Η κακή διαχείριση των δασών ευθύνεται για τις δύο πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτα στην Καλιφόρνια, δηλώνει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

″Τίποτε άλλο δεν ευθύνεται γι’αυτές τις τεράστιες, φονικές και πολυδάπανες δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια πέραν της τόσο κακής διαχειρισης των δασών”, σημειώνει ο πρόεδρος στο μήνυμά του στο Twitter.

″Τόσα δισεκατομμύρια δολάρια να δίνονται ετησίως και να χάνονται τόσο πολλές ζωές, όλες εξαιτίας της τεράστιας κακοδιαχείρισης των δασών. Θεραπεία τώρα, ή σταματούν οι πληρωμές της Fed!”, πρόσθεσε.

Associated Press
Stephen Lam / Reuters
Stephen Lam / Reuters
Stephen Lam / Reuters
Yahoo! Owned Content
Stephen Lam / Reuters
Stephen Lam / Reuters
Associated Press
Associated Press Videos
Stephen Lam / Reuters
Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost