Μαντέψτε πως λένε οι επιστήμονες τα φεγγάρια των φεγγαριών

Άμα βρείτε πουθενά μπροστά σας τη λέξη moonmoons μην τρομάξετε.

Είναι ο νέος όρος που έχουν εφεύρει οι επιστήμονες για τα φεγγάρια των φεγγαριών.

Για να το πούμε πιο επιστημονικά. Οι πλανήτες έχουν δορυφόρους. Τα φεγγάρια (moons). Αλλά θεωρητικά, και οι δορυφόροι έχουν δορυφόρους. Τα φεγγάρια των φεγγαριών. Λέμε θεωρητικά γιατί ακόμη δεν έχει βρεθεί κανένα. Ωστόσο επιστημονική έρευνα των αστρονόμων Sean Raymond και Juna Kollmeier εκτιμά ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν.

Έτσι τέθηκε το ερώτημα: πως να τα ονομάζουν. Σύμφωνα με το New Scientist, η πρόταση είναι moonmoons (φεγγάριφεγγάριου σε ΠΟΛΥ ελεύθερη μετάφραση).

Οι άλλες προτάσεις είναι:

  • submoons (υποφεγγάρια)
  • moonitos (φεγγαράκι)
  • moonettes (άλλος όρος για το φεγγαράκι)
  • moooons (φεγγααααρι)

Οι δύο επιστήμονες ετοιμάζουν ένα επιστημονικό άρθρο ονόματι: «Μπορούν τα φεγγάρια να έχουν φεγγάρια;», το οποίο ανέβασαν στο arXiv για να πάρουν σχόλια από άλλους επιστήμονες για το άρθρο τους, πριν το υποβάλλουν.

Στην ανάλυσή τους υποστηρίζουν ότι τα moonmoons είναι πιθανόν να υπάρχουν, κάτω από τις σωστές συνθήκες -εάν για παράδειγμα το μεγάλο φεγγάρι είναι αρκετά μεγάλο, το μικρό φεγγάρι είναι αρκετά μικρό και τα δύο έχουν αρκετή απόσταση από τον πλανήτη. Εάν τα φεγγάρια είναι πολύ κοντά με τον πλανήτη τους, είναι πολύ πιθανό να χάσουν τον δορυφόρο τους από τις ενεργειακές δυνάμεις του πλανήτη. Θα μπορούσε δηλαδή να διαλυθεί, να απωθηθεί στο διάστημα ή να βρει εκτός τροχιάς και να συγκρουστεί με τον δορυφόρο.

Πέρα από την έρευνα, περιττό να πούμε ότι το ίντερνετ λάτρεψε τον όρο moonmoons.

Πηγή: Quartz