«Μαγικοί» βραχώδεις κρύσταλλοι βρέθηκαν σε τελετουργικό χώρο της Εποχής του Λίθου στην Αγγλία

Αν τοποθετήσουμε δύο από αυτούς τους κρυστάλλους τον έναν δίπλα στον άλλον, εκπέμπουν μικρές λάμψεις μπλε φωτός.
.
.
Nick Overton

Εκατοντάδες θραύσματα ενός σπάνιου διαφανούς τύπου χαλαζία που ονομάζεται «rock crystal» υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στη νεολιθική εποχή χρησιμοποιούσαν το ορυκτό για να διακοσμήσουν τάφους και άλλες κατασκευές σε έναν τελετουργικό χώρο στη δυτική Αγγλία, λένε οι αρχαιολόγοι.

Οι κρύσταλλοι πιθανότατα μεταφέρθηκαν στην τοποθεσία από μια πηγή που απέχει περισσότερο από 130 χιλιόμετρα από την περιοχή που έγινε η ανασκαφή.

«Είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό γεγονός», είπε στο Live Science ο Νίκ Όβερτον, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Ο Όβερτον είναι ο συγγραφέας μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο Cambridge Archaeological Journal που περιγράφει την ανακάλυψη περισσότερων από 300 από αυτά τα θραύσματα κρυστάλλου χαλαζία σε μια τελετουργική τοποθεσία 6.000 ετών στο Ντόρστον Χίλ στη δυτική Αγγλία, περίπου ένα 6 χλμ. νότια του μνημείου που είναι γνωστό ως η «Πέτρα του Αρθούρου».

Ο κρύσταλλος χαλαζία είναι επίσης τριβολοφωταύγιος - δηλαδή εκπέμπει λάμψεις φωτός όταν τον χτυπάς.

«Αν τοποθετήσουμε δύο από αυτούς τους κρυστάλλους τον έναν δίπλα στον άλλον, εκπέμπουν μικρές λάμψεις μπλε φωτός, το οποίο είναι πραγματικά συναρπαστικό», εξήγησε ο Όβερτον.

Νεολιθικό τοπίο

.
.
Adam Stanford

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι αρχαίες κατασκευές στο Ντόρστον Χίλ και την «Πέτρα του Αρθούρου» ήταν μέρος ενός τελετουργικού τοπίου της πρώιμης Νεολιθικής ή της Εποχής του Λίθους που δημιουργήθηκε 1.000 χρόνια πριν από το Στόουνχεντζ, το οποίο κατασκευάστηκε περίπου πριν από 5.000 χρόνια στην πεδιάδα Σόλσμπερι, περίπου 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά.

Τοπικοί θρύλοι συνδέουν την «Πέτρα του Αρθούρου» με τον μυθικό βασιλιά Αρθούρο. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ένας χωμάτινος τύμβος στην τοποθεσία «Πέτρα του Αρθούρου» οδηγούσε στις «Αίθουσες των Νεκρών», τα ερείπια των οποίων ανακαλύφθηκαν το 2013.

Ο Όβερτον πιστεύει ότι τα θραύσματα από τους βραχώδεις κρυστάλλους ήταν διασκορπισμένα γύρω από την τοποθεσία Ντόρστον Χίλ, αλλά συγκεντρώθηκαν στους ταφικούς τύμβους. Μερικά από τα μεγαλύτερα θραύσματα φαίνεται ότι είχαν τοποθετηθεί ως ταφικά αντικείμενα.

Το πρώτο κομμάτι κρυστάλλου που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι έμοιαζε σαν ένα κομμάτι γυαλιού, είπε.

«Έμοιαζε με γυαλί, αλλά μετά παρατηρήσαμε ότι είχε διαφορετικό χρώμα», είπε ο Όβερτον. « Ίσως αυτό να είναι κάτι άλλο».

Δημοφιλή