Με την Ουκρανική αντίσταση

Ο Ουκρανικός λαός γράφει με την αντίσταση του Ιστορία.
Viacheslav Ratynskyi via Reuters

«Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτω απ’ τα ξένα βήματα, αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο, αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο», απαγγέλλει ο 72χρονος Ουκρανός Βασίλη Στεπανένκο που μετέφρασε ελληνικά έργα σταθμούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, εν μέσω εκκωφαντικών βομβαρδισμών του Κιέβου.

Ήρωας ανακηρύχτηκε ο Ουκρανός πεζοναύτης Vitaly Shakun που την περασμένη Πέμπτη ανατινάχθηκε πάνω σε γέφυρα στην περιοχή Kherson –κοντά στην Κριμαία- για να σταματήσει την επέλαση των Ρωσικών στρατευμάτων.

Ήρωες μετά θάνατον και οι 13 συνοριο-φύλακες στο νησί του φιδιού -Zmiinyi- που όταν ο Ρώσος αξιωματικός τους ζήτησε από το πλοίο του να παραδώσουν τα όπλα τους για να γλυτώσουν την αιματοχυσία του απάντησαν: «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, άντε γ@...» και εκτελέστηκαν.

Εκατοντάδες γυναίκες φέρνοντας πανιά και μπουκάλια απ τα σπίτια τους κατασκευάζουν καθημερινά μολότοφ για να χτυπήσουν τα Ρωσικά τανκς. Κλειστά εργοστάσια έξω από την Οδησσό χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν σωλήνες που τοποθετούνται μπροστά από οδοφράγματα για να ανακόψουν την επέλαση των εισβολέων.

Ο Ουκρανικός λαός γράφει με την αντίσταση του Ιστορία ανάλογη που έγραψε και ο δικός μας λαός σ’ όλες τις μεγάλες στιγμές της αντιστασιακής του πορείας απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις. Αυτές οι ενέργειες ας μας αφυπνίσουν ώστε να στείλουμε το ανάλογο μήνυμα στον Ερντογάν πως αν τολμήσει να εισβάλει θα υποστεί πανωλεθρία από την παλλαϊκή μας άμυνα.

Όπως ο Ερντογάν με τις καθημερινές απειλές και παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αφύπνισε και ένωσε την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας έτσι και ο Πούτιν κατάφερε με την παράνομη εισβολή του στην Ουκρανία, τις πολεμικές απειλές σε Σουηδία και Φιλανδία και την δήλωση ετοιμότητας του πυρηνικού του οπλοστασίου να ξυπνήσει από το λήθαργο της καλοπέρασης και να δώσει ώθηση στην Ευρωπαϊκή ενότητα. Ιδιαίτερα την Γερμανία που έλαβε το μήνυμα ότι το να συντηρείς ημίτρελους δικτατορίσκους απλά κάνοντας δουλίτσες είτε με Γερμανικές επιχειρήσεις σε Τουρκία είτε ανταλλάσσοντας το Ρωσικό αέριο με Mercedes, κάποτε θα το πληρώσεις ακριβά. Κάλιο αργά παρά ποτέ!

Και κάτι τελευταίο για την αποστολή στρατιωτικού υλικού από την Ελληνική Κυβέρνηση στους αντιστεκόμενους Ουκρανούς. Πέρσι που γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση μνημονεύσαμε τους Φιλέλληνες που ήρθαν εδώ και πολέμησαν μαζί μας, αλλά και του Αϊτινούς που έστειλαν εθελοντές για να πολεμήσουν μαζί μας, ασχέτως εάν πνίγηκαν κατά τον ερχομό τους. Αυτούς μνημονεύσαμε και όχι εκείνους που μας έστελναν ευχές για την ειρήνη..

Δημοφιλή