Μήνυση από τους συγγενείς του 99ου θύματος της πυρκαγιάς στο Μάτι

Μήνυση από τους συγγενείς του 99ου θύματος της πυρκαγιάς στο Μάτι
|
Alkis Konstantinidis / Reuters

Ακόμη μία μήνυση συγγενών δύο θυμάτων της πολύνεκρης τραγωδίας από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών καταγγέλλοντας «πλήρη εγκατάλειψη και τραγικές συνθήκες απανθράκωσης» ανθρώπων στο Μάτι.

Η μήνυση κατατέθηκε από τους συγγενείς της Μαρίας Μοσχού, 56 ετών, που υπέκυψε στα τραύματα της τον περασμένο Αύγουστο μετά από νοσηλεία και της κόρης της Ελισάβετ Χαρδαλούπα, 26 ετών, η οποία κατέληξε πριν λίγες ημέρες στην εντατική του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Οι μηνυτές, αδελφός και θεία - από την πλευρά της μητέρας - της Ελισάβετ Χαρδαλούπα στρέφονται με την μήνυση τους κατά της Περιφερειάρχη Αττικής, του μέχρι πρότινος επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας καθώς και υπευθύνων στελεχών της, του Δημάρχου Μαραθώνα και των υπευθύνων στελεχών του Δήμου και κατά των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, στους οποίους δια πράξεων και παραλείψεων τους καταλογίζουν την διάπραξη αδικημάτων όπως αυτά της κακουργηματικής έκθεσης σε κίνδυνο, ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού από αμέλεια κλπ. Στην μήνυση παρατίθενται στοιχεία από την πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου της Πολιτικής Αγωγής Ανδριανού Γκουρμπάτση καθώς και στοιχεία από την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής του καθηγητή Κώστα Συνολάκη.

Ο πρώτος των μηνυτών Ιωάννης Χαρδαλούπας, μόνιμος κάτοικος Αμερικής, περιγράφει με λεπτομέρειες στην προσφυγή όσα συνέβησαν από την στιγμή που κυκλωμένοι με την μητέρα και την αδελφή του από τους καπνούς επιχείρησαν να φύγουν για να σωθούν. Ο μηνυτής αναφέρει πως έχασε από το οπτικό του πεδίο το αυτοκίνητο που είχαν επιβιβαστεί η μητέρα και η αδελφή του και έτσι επέστρεψε με το δικό του αυτοκίνητο προς το σπίτι τους όπου τις είδε: «Το αυτοκίνητο είχε τελείως καεί, ενώ και αυτές είχαν φανερά και πολύ σοβαρά εγκαύματα. Πονούσαν πολύ και τις επιβίβασα στο αυτοκίνητό μου.. και φύγαμε με κατεύθυνση το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης. Οι εκεί αστυνομικοί μου είπαν να πάω στο Μάτι, παρά το γεγονός ότι τους έδειξα τις καμένες, μητέρα και αδελφή μου. Πάλι, όμως, κομφούζιο επικρατούσε και ήμουν σίγουρος ότι στο σημείο εκείνο θα καιγόμασταν. Αποφάσισα να πάω στην Αθήνα και το έκανα τρέχοντας με 150 χιλιόμετρα την ώρα και πήγαινα και στο αντίθετο ρεύμα, για να σωθούν η μητέρα μου και η αδελφή μου, διότι έβλεπα ότι κινδυνεύουν από τα πολλά εγκαύματα που έφεραν στα σώματά τους».

Ο κ. Χαρδαλούπας αναφέρει επίσης ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στο ιδιωτικό νοσοκομείο που πήγε αρχικά τις δύο γυναίκες, έως ότου να αποφασίσουν να σταλούν στον Ευαγγελισμό. Ο κ. Χαρδαλούπας επίσης εντοπίζει το «κενό νόμου» το οποίο αντιμετώπισε όταν θέλησε, μετά τον θάνατο της μητέρας του, να μεταφέρει σε Αμερικανικό Νοσοκομείο την αδελφή του. Όπως επισημαίνει δεν είχε καμία δυνατότητα να βγάλει ο ίδιος νέα πιστοποιητικά και ταξιδιωτικά έγγραφα για τη - καθώς είχαν καταστραφεί όλα στην φωτιά- καθώς χρειαζόταν εξουσιοδότηση της την οποία όμως δεν μπορούσε να εξασφαλίσει καθώς η νεαρή τραυματίας ήταν σε καταστολή. «Δεν πρόλαβα δυστυχώς να ολοκληρώσω την διαδικασία δικαστικής συμπαράστασης διότι την 11η Σεπτεμβρίου απεβίωσε η αδελφή μου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο μηνυτής.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)