ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/02/2021 12:49 EET

Μητσοτάκης: «Απόλυτα δικαιολογημένη η οργή του κόσμου»

Θα εξεταστεί να μειωθούν οι λογαριασμοί των νοικοκυριών που έμειναν χωρίς ρεύμα αυτές τις μέρες.

Eurokinissi

Την απόφαση του για νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρχει αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας, ανακοίνωσε στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα ασυνεννοησίας και μετάθεσης ευθυνών, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων και ΔΕΔΔΗΕ μετά το «χτύπημα» της «Μήδειας».  «Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο» είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός στους βουλευτές της ΝΔ. Όπως είπε, «η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε χρόνια προβλήματα τα οποία έχουμε ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής».

Η εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι μέχρι το τέλος της ημέρας όλες οι ζημιές θα έχουν αποκατασταθεί. «Η εντολή ήταν σαφής: κανείς δεν θα γυρίσει σπίτι του μέχρι να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ  ευχαρίστησε τους πολίτες για την υπομονή που επέδειξαν και έκανε λόγο για την πιθανότητα μειωμένων λογαριασμών της ΔΕΗ για τον Φεβρουάριο, στα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα αυτές τις μέρες. «Επικοινώνησα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του ζήτησα ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τις επόμενες μέρες σε αυτήν την κατεύθυνση ως μία έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πελάτες της επιχείρησης» ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να μην υπάρξουν θύματα, να μην υπάρξουν οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται και φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού ιδίως στην Αττική, όπου κάθε 2 λεπτά ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ.

Παράλληλα προανήγγειλε ότι μεταξύ των δράσεων που έχουν ήδη προταθεί για ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, κάποιες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. «Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ανακοίνωσε ότι γίνονται σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να προβλέπονται έγκαιρα τα καιρικά φαινόμενα. «Κατασκευάζουμε ένα δίκτυο 80 μετεωρολογικών σταθμών και 10 ραντάρ με αισθητήρες και κάμερες για να μπορούμε να προβλέπουμε με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και σε τοπικό επίπεδο τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα», εξήγησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εστίασε και στην αντίδραση του κόσμου, χαρακτηρίζοντας την οργή του απόλυτα δικαιολογημένη. «Κρίσιμες τέτοιες στιγμές όπου η οργή του κόσμου είναι απολύτως δικαιολογημένη και μικρές λεπτομέρειες αποκτούν την ξεχωριστή τους σημασία οι υπηρεσίες πρέπει να οργανώνουν ένα καλύτερο και φιλικότερο σύστημα επικοινωνίας, οι οργανισμοί πρέπει να μπορούν να απαντούν στα αιτήματα των πολιτών και οι οργανισμοί οφείλουν -όπως πιστεύω ότι από ένα σημείο και πέρα έγινε- να ενημερώνουν να καθοδηγούν και να συμπαραστέκονται στους πολίτες, να αποδεικνύουν δηλαδή ότι αυτοί οι οργανισμοί που διαχειρίζονται κρίσιμες δημόσιες υποδομές, βρίσκονται τελικά στην υπηρεσία του πολίτη», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην ΚΟ της ΝΔ.