ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14/06/2021 15:59 EEST | Updated 14/06/2021 16:04 EEST

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επενδύει στην Άμυνα»

Μήνυμα του πρωθυπουργού στον Μπόρις Τζόνσον για τους Βρετανούς τουρίστες – Το απόγευμα συνάντηση με Ερντογάν.

Dimitris Papamitsos
Kyriakos Mitsotakis

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι αποτελεί ευκαιρία τα μέλη της συμμαχίας να επαναβεβαιώσουν την σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού, ο οποίος όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Είναι όμως μία ευκαιρία, επίσης, να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες, αρχές, αλλά και στην ενότητα της συμμαχίας. Αντιμετωπίζουμε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της συμμαχίας μας. Ο Covid απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, ο οποίος δεν είναι καν ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή, εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα ζητήματα ασφαλείας, καθώς θα ενθαρρύνει τις μεταναστευτικές ροές. Και βέβαια αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι η ατζέντα του NATO 2030 έρχεται να δώσει μία σειρά από εμπεριστατωμένες απαντήσεις.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιονατολική Μεσόγειο. Είναι μία χώρα που μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Είναι μία χώρα που καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την τελευταία δεκαετία έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις στρατιωτικές της δυνατότητες, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμμαχία», κατέληξε στη δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Eurokinissi
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 14 ιουνίου 2021 (Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

 

Μητσοτάκης προς Τζόνσον: Ανοίξτε το ταξίδι στην Ελλάδα

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν (στις 17:00 ώρα Ελλάδας) ενώ συναντήθηκε ήδη με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αλλά και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Μπόρις Τζόνσον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ενημέρωσε για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα ενώ ζήτησε να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ομόλογο του για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν, ακόμη, την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-ΗΒ, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου καθώς και τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τη Συμμαχία μέσα από την Ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030».

Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόσκληση να παρευρεθεί στη Διάσκεψη Κορυφής Ηγετών, στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP-26), τον Νοέμβριο 2021, στη Γλασκώβη, την οποία αποδέχτηκε.

Eurokinissi
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 14 ιουνίου 2021 (Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

 

Μητσοτάκης - Ράμα: Πιο κοντά στην οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών με Αλβανία

Με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, συζήτησαν για  τις διμερείς σχέσεις καθώς και την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι, μετά και τις εκλογές στην Αλβανία, οι δύο χώρες είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Επίσης ο Έντι Ράμα ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δωρεάν διάθεση 20.000 εμβολίων, τα οποία παραδόθηκαν σήμερα στην Αλβανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το διαχρονικό και σταθερό ενδιαφέρον της χώρας μας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα καθώς και για την πρόοδο της Αλβανίας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου, που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα που η ΕΕ έχει θέσει προς την Αλβανία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Ράμα για την εκλογή της Αλβανίας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη διετία 2022-2023.