Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή

«Η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης».
ASSOCIATED PRESS

Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στην ειδική Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- προσθέτοντας πως έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει τι είδους σχέση θέλει να έχει με την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από την Σύνοδο Κορυφής για τις κυρώσεις στην Τουρκία

«Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει, πραγματικά, να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο: Η τουρκική προκλητικότητα είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε εκδηλώνεται μέσα από μια ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -της Ελλάδας και της Κύπρου- αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ανοίγονται δύο δρόμοι: Ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, «ένας διάλογος, ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας». Ο άλλος δρόμος, συμπλήρωσε, είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία «αναπόφευκτα -αργά ή γρήγορα- θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας».

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο. Αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Μακρόν: «Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι διαπραγματεύσιμη»

«Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Οταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε.

«Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσερχόμενος. Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε «την πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο». «Είναι σημαντικό για εμάς να δεσμευτούμε ώστε να προστατευτούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα» είπε και σημείωσε ότι «επιθυμούμε περισσότερη προβλεψιμότητα, περισσότερη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα συζητηθεί στο πλαίσιο της ειδικής Συνόδου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου που αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα για λόγους εμπιστευτικότητας και θα συζητηθεί από τους ηγέτες στο αποψινό δείπνο.

Δημοφιλή