Μητσοτάκης: Στην τοξικότητα των τελευταίων ημερών, η κυβέρνησή απαντά με έργα που αφορούν όλους τους πολίτες

«Δεν μας αξίζει ένας νέος διχασμός», το μήνυμα του πρωθυπουργού από την Άμφισσα όπου και παρουσίασε το σχέδιο για την αναβάθμιση της περιοχής.
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην Άμφισσα
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην Άμφισσα
Dimitris Papamitsos

Σε σύσκεψη με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εκπροσώπους Φορέων στην Άμφισσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον στόχο της κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.

«Στην τοξικότητα των τελευταίων ημερών, εβδομάδων, η κυβέρνησή μας θέλει πάντα να απαντά με έργα και πρωτοβουλίες που τελικά αφορούν όλους τους πολίτες. Νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να είναι και το μήνυμα της σημερινής μέρας. Γιατί το Πολυτεχνείο ήταν τελικά μία γιορτή ενότητας. Ενωμένη η νεολαία μας τότε, μακριά από τις όποιες κομματικές ή πολιτικές προτιμήσεις, αγωνίστηκε για Δημοκρατία και Ελευθερία», τόνισε ο πρωθυπουργός παίρνοντας αφορμή και από τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «σήμερα που η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, αλλά και μεγάλες ευκαιρίες, δεν μας αξίζει ένας νέος διχασμός. Και προσωπικά θα αγωνίζομαι πάντα να στρέφω την προσοχή μου και την προσοχή της κυβέρνησης, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών».

«Η πολιτική μας έχει ένα έντονο κοινωνικό πρόσημο»

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας της η κυβέρνηση θα εργάζεται για να φανεί συνεπής στην τήρηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και να στηρίζει τους πιο ευάλωτους.

«Καμία από τις κρίσεις που η χώρα κλήθηκε να διαχειριστεί τα τελευταία χρόνια δεν την προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι. Μετατρέπουμε, όμως, τις κρίσεις σε ευκαιρίες, στεκόμαστε κοντά στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, η πολιτική μας έχει ένα έντονο κοινωνικό πρόσημο. Αποφύγαμε τα οριζόντια μέτρα, ακριβώς γιατί κρίναμε ότι έπρεπε τους πόρους τους οποίους μας προσφέρει η υψηλή ανάπτυξη να τους διαθέσουμε στοχευμένα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και σε αυτή τη γραμμή θα εξακολουθούμε να πορευόμαστε», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σημαντικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

«Κατατίθεται στη Βουλή ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο αφορά συνταξιοδοτικά ζητήματα. Λύνονται κάποιες χρόνιες εκκρεμότητες από το παρελθόν, ζητήματα παραγραφής χρεών, γονική άδεια για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά νομοθετείται και το επίδομα στήριξης το οποίο θα δώσουμε στους συμπολίτες μας τον Δεκέμβριο, 250 ευρώ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν -στο βαθμό που αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός- οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας τις επιπτώσεις από την παγκόσμια έκρηξη των τιμών, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ανέφερε.

«Οι Δελφοί είναι ένας τεράστιος αναξιοποίητος πλούτος»

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι τοπικοί φορείς έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αναζητούν λύση με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι την επόμενη πενταετία έχει προγραμματιστεί να διατεθούν 600 εκατ. ευρώ στη Φωκίδα για δημόσιες επενδύσεις και κρίσιμες υποδομές οδικών διασυνδέσεων, άρδευσης και παραγωγής. Τόνισε την εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου επτά σημείων το οποίο τίθεται σε εφαρμογή για την αποκατάσταση, αειφόρο ανάπτυξη και προστασία από την κλιματική αλλαγή του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και επέκταση του συνεδριακού κέντρου Δελφών, με πόρους που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ για συνεδριακό τουρισμό καθόλη τη διάρκεια του έτους.

«Οι Δελφοί είναι ένας τεράστιος αναξιοποίητος πλούτος, όχι μόνο για τη Φωκίδα, όχι μόνο για τη Στερεά, τολμώ να πω για ολόκληρη τη χώρα μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ενώ μίλησε για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, την παράκαμψη των Δελφών μέσω μίας υπόγειας σήραγγας.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άμφισσα
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άμφισσα
Dimitris Papamitsos

«Ένα έργο το οποίο πραγματικά θα ανοίξει νέους δρόμους για την αξιοποίηση και την ανάδειξη αυτού του μοναδικού χώρου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα έργο το οποίο πρέπει να μελετήσουμε, δύσκολο, σύνθετο, αλλά έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση ότι όταν θέλουμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας έχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση και να κινηθούμε γρήγορα και να βρούμε τους πόρους ώστε το έργο αυτό καταρχάς να μελετηθεί σωστά και στη συνέχεια να υλοποιηθεί», εξήγησε στην τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εστίασε στα μεγάλα έργα τα οποία χρειάζεται η Φωκίδα. «Χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο δρόμο ο οποίος θα «σπάσει» την απομόνωση της Φωκίδας και θα συνδέσει σε πρώτη φάση την Άμφισσα με την εθνική οδό. Αυτό είναι το έργο για το οποίο μιλάμε: ο άξονας Μπράλου-Άμφισσας. Ίσως ο πιο ακριβός δρόμος στην Ελλάδα. Γιατί είναι ο τεχνικά πιο δύσκολος. Μιλάμε για ένα δρόμο 25 χιλιομέτρων, με προϋπολογισμό ο οποίος πλησιάζει τα 300 εκατομμύρια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ενώ μίλησε και για άλλα μεγάλα έργα που σχεδιάζονται αλλά και την υπεραξία που μπορεί να δώσει το χιονοδρομικό κέντρο το οποίο μπορεί να αναδειχθεί ως πόλος προσέλκυσης τουρισμού 12 μήνες το χρόνο.

«Η δυνατότητα να βρεθεί κανείς σε ένα πανέμορφο βουνό όπως τον Παρνασσό και να κάνει σκι ή ποδήλατο βουνού και μετά από μισή ώρα να μπορεί να κολυμπάει στην Ιτέα ή στο Γαλαξίδι, είναι κάτι μοναδικό, που δεν θα το βρει κανείς αυτό σε πολλά μέρη. Αυτό ανοίγει, ξεκλειδώνει τελείως νέες αναπτυξιακές δυναμικές για το πώς αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη των ορεινών όγκων συνολικά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφερόμενος στην περαιτέρω προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής μίλησε για δράσεις η φύτευση 60.000 καινούριων ελαιόδεντρων για να αντικαταστήσουν αυτά τα οποία έχουν καεί, εκτιμώντας ότι τα πρώτα δέντρα μπορούν να φυτευτούν πολύ σύντομα, ίσως και τον επόμενο Μάρτιο.

Σχεδιασμός για δραστηριοποίηση της Microsoft στον Ελαιώνα της Άμφισσας
Γενικότερα για το θέμα της ανάπτυξης των Δελφών και της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι «μίλησα στον Πρόεδρο της Microsoft, του είπα να φέρουμε τη Microsoft εδώ, στον Ελαιώνα της Άμφισσας, να δούμε πώς μπορούμε να συνενώσουμε καινοτόμες δράσεις για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα ως προς την παραγωγή ελαιόλαδου. Και μπορώ να σας πω ότι ενθουσιάστηκε με αυτή την ιδέα διότι και οι μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα βλέπουν την προστιθέμενη αξία για αυτές από τέτοιου είδους συμπράξεις.»

Μετά την σύσκεψη ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, επισκέφθηκε το εργαστήρι του τελευταίου Έλληνα κουδουνά από τα Σάλωνα, Χρήστου Παπαδήμα, ο οποίος ξενάγησε τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του στον χώρο του εργαστηρίου ενώ ταυτόχρονα τους ανέλυσε τη διαδικασία που ακολουθείται για την κατασκευή, τηρώντας την παραδοσιακή τεχνοτροπία.

Δημοφιλή