Μητσοτάκης: «Στόχος ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι»

Από τη Δευτέρα τα self-test και στους χώρους εργασίας.
ΚΟ ND
ΚΟ ND
Dimitris Papamitsos

Την εκτίμηση ότι βαδίζουμε στην τελευταία αλλά πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, τονίζοντας ότι «εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους «συμμάχους» απέναντι στην πανδημία, που είναι τα εμβόλια, τα self-test και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι από τη Δευτέρα η χρήση των self-test επεκτείνεται και για τους χώρους εργασίας.

«Έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα για τα self-test τα χαρακτήρισε ως «ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή» και τους εμβολιασμούς ως «ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς». Όπως είπε στους βουλευτές «στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», ζητώντας όμως «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται». «Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα», επεσήμανε.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στα τέλη Απριλίου συνολικά θα φτάσουν στα 3.200.000. 2.000.000 πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ακόμα 1.200.000 θα είναι πλήρως θωρακισμένοι, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. «Παρακολουθούμε και εμείς τις εξελίξεις.

Πιστεύω, ελπίζω, εύχομαι ότι η καθυστέρηση των δεδομένων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα είναι προσωρινή, όμως σε καμία περίπτωση -και θέλω να το επαναλάβω αυτό- κανείς δεν αμφισβητεί την ασφάλεια, αλλά κυρίως και τη σημασία των εμβολίων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας παράλληλα την κινητοποίηση των βουλευτών στις περιφέρειες τους ώστε να πείσουν τους πιο ηλικιωμένους πολίτες να εμβολιαστούν. «Το όφελος από τον εμβολιασμό είναι απείρως μεγαλύτερο από το όποιο ρίσκο κάποιος αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να έχει που να τον οδηγεί τελικά στην επιλογή να μην εμβολιαστεί», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Νέος χάρτης για την εργασία»

Εκτός όμως από το θέμα της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε και στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου».

Για το θέμα του οκταώρου και των αντιδράσεων κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει την κατάργηση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απόλυτος. «Λοιπόν, λίγες κουβέντες και καλές. Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Εκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. τόσο λειτουργικά. Τις άλλες καινοτομίες με κορυφαία την προστασία των γυναικών και την προώθηση ισότητας».

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση είπε ότι «πρόκειται για το νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε. Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης και θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ.»

Επίσης, σύμφωνα με όσα είπε στους βουλευτές της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξισώνεται η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων, κάτι που αποτελούσε και πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενημερώνοντας παράλληλα ότι το σχέδιο νόμου θα μπει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Δημοφιλή