Μητσοτάκης: Στόχος να καταστήσουμε την Ελλάδα σημείο αναφοράς για τη φαρμακευτική βιομηχανία

«Η Ελλάδα διαθέτει υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό στις επιστήμες υγείας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε εκδήλωση φαρμακευτικής εταιρείας.
Ο Πρωθυπουργός, σε εκδήλωση φαρμακευτικής εταιρείας, αναφέρθηκε εκτενώς στο χώρο της Υγείας
Ο Πρωθυπουργός, σε εκδήλωση φαρμακευτικής εταιρείας, αναφέρθηκε εκτενώς στο χώρο της Υγείας
Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην τελετή θεμελίωσης της νέας πτέρυγας του εργοστασίου της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim, στο Κορωπί.

Είναι ένα ακόμα ορόσημο στο επενδυτικό σχέδιο μιας «εταιρείας η οποία εδραιώνει τη θέση της στην πατρίδα μας, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση της Ελλάδος στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής και διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «είναι χρήσιμο να αναγνωρίζουμε εκείνες τις επιχειρήσεις, είτε αυτές είναι πολυεθνικές είτε είναι ελληνικές, που αποδεικνύουν διαχρονικά την πίστη τους στον τόπο μας.»

Ειδικά για τη συγκεκριμένη εταιρεία τόνισε ότι μετράει ήδη 70 χρόνια δραστηριότητας στη χώρας μας και είναι η μόνη πολυεθνική που διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα, ήδη από το 1975.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στην φαρμακευτική εταιρεία για τη θεμελίωση της νέας πτέρυγας της
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στην φαρμακευτική εταιρεία για τη θεμελίωση της νέας πτέρυγας της
Dimitris Papamitsos

Αυτό που υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι «ως πολιτεία, έχουμε ως στρατηγικό στόχο, να καταστήσουμε την πατρίδα μας σημείο αναφοράς για τη βιο-φαρμακευτική βιομηχανία. Είναι ένας στόχος φιλόδοξος, είναι όμως εφικτός. Αποδεικνύεται, ήδη, από την επιλογή της Boehringer να επενδύσει ακόμα περισσότερο σε αυτή τη μονάδα, να την καταστήσει ένα κέντρο παραγωγής των πιο εξελιγμένων, των πιο καινοτόμων, των πιο στρατηγικών της φαρμάκων».

«Η Ελλάδα γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός»

Και η συγκεκριμένη επένδυση αποδεικνύει επίσης ότι η Ελλάδα γίνεται ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, με τον Πρωθυπουργό να αναφέρει ενδεικτικά το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη αλλά και τις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται συνολικά από την ελληνική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η Ελλάδα παγκόσμια διαθέτει υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό στις επιστήμες υγείας. Είναι άτομα που στελεχώνουν τα πανεπιστήμιά μας, τα νοσοκομεία μας, τα ερευνητικά μας κέντρα, τις βιομηχανίες μας. Όπως επίσης έχουμε και πάρα πολλούς επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της κυβέρνησης είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους προκειμένου αυτοί να επαναπατριστούν σε καλές δουλειές, σε επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν τις δικές τους προδιαγραφές για την ικανοποίηση των επαγγελματικών τους φιλοδοξιών. Και βέβαια, έχοντας και τις κατάλληλες αποδοχές για μία ελκυστική καθημερινότητα στον τόπο μας.»

Σε μία εκτενή αναφορά του γενικότερα στο χώρο της Υγείας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να γίνουν επίσης και τολμηρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες να εξορθολογίζουν συνολικά τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας. Αναφέρω ενδεικτικά τον ψηφιακό φάκελο υγείας για γιατρούς και ασθενείς, την πλήρη αξιοποίηση του εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που μας δίνει πρόσβαση σε πολύ αναλυτικά δεδομένα, και βέβαια την παράλληλη λειτουργία των μητρώων διασταύρωσης ασθενών, νοσημάτων, φαρμάκων.»

Στιγμιότυπο από την τελετή θεμελίωσης της νέας πτέρυγας
Στιγμιότυπο από την τελετή θεμελίωσης της νέας πτέρυγας
Dimitris Papamitsos

«Η υγεία αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας θητείας μας στην κυβέρνηση»

Όπως είπε, υπάρχει συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, «για μια φαρμακευτική πολιτική η οποία θα μπορεί να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα πολίτη να έχει πρόσβαση στο καλύτερο φάρμακο, στην καλύτερη τιμή, χωρίς περιττές σπατάλες για τον Έλληνα ασφαλισμένο, για τον Έλληνα φορολογούμενο.»

Εκτίμησε επίσης ότι η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας με τα κριτήρια του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού θα διευκολύνει και την τιμολόγηση και τις συμφωνίες εισαγωγής νέων φαρμάκων με διαπραγμάτευση.

«Ξέρετε καλά ότι η υγεία αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας θητείας μας στην κυβέρνηση. Θέλω να αναφέρω ενδεικτικά ότι ο προϋπολογισμός για την υγεία φτάνει πια τα 6 δισεκατομμύρια, είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με το 2019. Οι γιατροί μας απολαμβάνουν πια καλύτερων απολαβών και με περαιτέρω ενίσχυση, περαιτέρω στήριξη οικονομική για τις εφημερίες», ανέφερε στη συνέχεια, ενώ χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό τα χρήματα που δαπανώνται για την υγεία να μην χάνονται στους λαβύρινθους της γραφειοκρατίας και της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης.

«Στο χώρο του φαρμάκου η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό παίκτη»

Ειδική αναφορά έκανε και στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας καθώς οι περισσότερες επενδύσεις ενισχύουν την εθνική οικονομία και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε όμως για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία τα αλλάζει όλα: από τον τρόπο παραγωγής, μέχρι την ίδια την έρευνα, μέχρι τον τρόπο με τον οποίον θα διεξάγονται οι κλινικές μελέτες.

«Το ερώτημα είναι, αν εμείς στην Ελλάδα μπορούμε οι ίδιοι να παράγουμε τεχνογνωσία και καινοτομία ή απλά αν θα την καταναλώνουμε. Και ειδικά στο φάρμακο, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό παίκτη, να ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία γενικότερη ανησυχία στην Ευρώπη η οποία εμφανίζεται να χάνει την ανταγωνιστικότητα της αντί να τη βελτιώνει.

«Εγώ θέλω και πάλι να ευχαριστήσω την εταιρεία που εξακολουθεί να εμπιστεύεται την Ελλάδα. Αλλά πρωτίστως δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση ή το ευρύτερο κλίμα, εμπιστεύεται εσάς, εμπιστεύεται τους εργαζόμενους, εμπιστεύεται το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας. Είστε όλοι μαζί μία ομάδα που χτίζετε ένα καλύτερο αύριο, ένα οικοδόμημα με πολύ ισχυρά θεμέλια και αυτό γιορτάζουμε σήμερα εδώ», κατέληξε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους.

Δημοφιλή