Μεγάλη έρευνα σε 20.000 σκύλους και γάτες μπορεί να βοηθήσει να ζουν περισσότερο

Μακροπρόθεσμα, η βιοτράπεζα μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο τους φίλους μας, αλλά και εμάς τους ίδιους.
FatCamera via Getty Images

Η Mars Petcare - η θυγατρική της πολυεθνικής ζαχαροπλαστικής που εστιάζει στα ζώα πίσω από τα Snickers και M&M’s - ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία της μεγαλύτερης και πιο ολοκληρωμένης βιοτράπεζας στον κόσμο για κατοικίδια.

Η βιοτράπεζα θα στρατολογήσει 20.000 κατοικίδια - γάτες και σκύλους - μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, συλλέγοντας δείγματα από αυτά τα κατοικίδια για να δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη μελέτη με στόχο την ανάλυση των διαφορών στα ηλικιωμένα κατοικίδια που παραμένουν υγιή έναντι εκείνων που αναπτύσσουν ασθένεια.

«Ο γενικός στόχος είναι να βελτιωθεί η φροντίδα των κατοικίδιων για το μέλλον και τα αποτελέσματα της υγείας και να βελτιωθεί η διάρκεια της υγείας και η ποιότητα ζωής των κατοικίδιων μας», είπε στο Axios η Κέι Ο′ Ντόνελ, αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Ινστιτούτου Waltham Petcare της Mars Petcare.

Η βιοτράπεζα ξεκινά στρατολογώντας επί του παρόντος υγιή κουτάβια ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 10 ετών που είναι πελάτες δύο από τις αλυσίδες κτηνιάτρων της εταιρείας, των VCA Animal Hospitals και του Banford Pet Hospital.

Η στρατολόγηση των γατών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αργότερα φέτος.

Βιοτράπεζες: Οι βιοτράπεζες είναι μεγάλα αποθετήρια που αποθηκεύουν βιολογικά δείγματα, όπως αίμα και DNA, συχνά τα συνδυάζουν με δημογραφικά δεδομένα και ιατρικά ιστορικά για να ανακαλύψουν μοτίβα στα δεδομένα.

Αυτά παρέχουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων που οι ερευνητές μπορούν να αναλύσουν και να διερευνήσουν. Πάνω από 500.000 άτομα έχουν προσφερθεί εθελοντικά στην τεράστια UK BioBank, η οποία έχει διεξάγει ενδιαφέρουσες έρευνας για τα πάντα, από τον καρκίνο μέχρι τον χρόνιο πόνο.

Αν και στοχεύει να είναι η πιο ολοκληρωμένη, η βιοτράπεζα κατοικίδιων ζώων της Mars δεν θα είναι η μόνη. Η Cornell Veterinary Biobank συλλέγει δείγματα από υγιή και άρρωστα ζώα για να μελετήσει τις ασθένειες των κατοικίδιων.

Ερευνητικές ομάδες που εργάζονται για τα εμβόλια για τον καρκίνο των σκύλων και τους μύκητες ελπίζουν ότι η επιτυχία στους σκύλους θα υιοθετηθεί και από τους ανθρώπους.

Ασθένειες και γήρανση κατοικίδιων ζώων: Από τα κατοικίδια ζώα της Biobank οι ερευνητές θα λαμβάνουν δείγματα αίματος και κοπράνων ετησίως για δέκα χρόνια, ανέφερε η Axios. Επίσης θα λαμβάνουν δωρεάν κτηνιατρική φροντίδα, παρακολούθηση δραστηριότητας και γενετικό έλεγχο.

Τα δείγματα της βιοτράπεζας θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης μελέτης με στόχο την ανάλυση των διαφορών στα ηλικιωμένα κατοικίδια που παραμένουν υγιή έναντι εκείνων που αναπτύσσουν ασθένεια.

Αναπόφευκτα, κάποια κατοικίδια θα αναπτύξουν ασθένεια καθώς γερνούν, ενώ άλλοι θα παραμείνουν υγιεί. Με τα δεδομένα που θα είναι διαθέσιμα στη βιοτράπεζα, η ελπίδα είναι να εντοπιστεί η «πρώιμη αναγνώριση των αλλαγών και επομένως η ικανότητα έγκαιρης παρέμβασης και βελτίωσης των αποτελεσμάτων», αναφέρει η Ο′ Ντόνελ από την Axios.

Μακροπρόθεσμα, η βιοτράπεζα μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο τους φίλους μας, αλλά και εμάς τους ίδιους.

«Στοχεύουμε αυτή η βιοτράπεζα να οδηγήσει σε καινοτομίες στην επιστημονική γνώση για το μέλλον της υγείας των κατοικίδιων ζώων», δήλωσε ο πρόεδρος της Mars Petcare Πούλ Γουέινχαχτ.