ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/06/2019 09:47 EEST

Μεγάλες επενδύσεις από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Περιστέρης, παρουσίασε όλο το πλάνο στη γενική συνέλευση.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Τεράστιες επενδύσεις έχει δρομολογήσει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εταιρεία, μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας και της διαχείρισης των απορριμμάτων και αυτή τη στιγμή, είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), διεθνώς.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ξεκίνησε προς από περίπου 25 χρόνια να ασχολείται με ΑΠΕ, όταν –πράγματι- τότε οι περισσότεροι δεν είχαν αντιληφθεί τη σημασία των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Περιστέρη, ο οποίος μίλησε στη γενική συνέλευσης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ, «η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 1.500 MW και πλέον κινείται προς τα 2.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.»

Η εταιρεία ήδη υλοποιεί νέες επενδύσεις 300 MW στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Πρόσφατα εξαγόρασε αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ ισχύος 200 MW, το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία εδώ και 17 μήνες και με αυτό λειτουργεί στις ΗΠΑ συνολικά τρία αιολικά πάρκα, ισχύος 493 MW, στα οποία πολύ σύντομα θα προστεθεί κι ένα τέταρτο ισχύος 158 MW. Το τελευταίο πάρκο, το Gopher Creek ή Fluvanna 2, αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το φθινόπωρο κι έτσι η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου στις ΗΠΑ θα φτάσει τα 651 MW.

Στην Ελλάδα, η εταιρεία κατασκευάζει νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια και μέσω του νέου συστήματος των διαγωνισμών διεκδικεί νέα έργα ισχύος άνω των 100 MW.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται ότι έχει τεράστια προοπτική, είναι ο τομέας της αποθήκευσης ενέργειας, με την εξαιρετικά ώριμη και δοκιμασμένη μέθοδο της αντλησοταμίευσης, που παρουσιάζει τεράστιες επενδύσεις στις ΗΠΑ (κυρίως στην Καλιφόρνια), την Ευρώπη, την Κίνα και την Αυστραλία. Μάλιστα, στην Πορτογαλία δρομολογήθηκε μία τέτοια επένδυση, αξίας 1,5 δις. ευρώ. Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση, ώστε κάποια στιγμή να ξεκινήσουν πολλές επενδύσεις που σχεδιάζουν πολλές εταιρείες του χώρου, αλλά και η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Περιστέρι, «το θέμα των επενδύσεων στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας δεν αφορά μία ή δύο εταιρείες, αφορά όλη τη χώρα, όλους τους Έλληνες! Κι όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς και κοινωνικούς. Μεγάλες επενδύσεις μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα αναστρέψουν το brain drain για το οποίο όλοι μιλούν και θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες νέους άνεργους επιστήμονες κι όχι μόνο.  Επενδύσεις με τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία, που θα επιτρέψουν την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και την μείωση του κόστους της ενέργειας. Επενδύσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε «μπαταρία» του ευρωπαϊκού νότου».

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στον τομέα της αποθήκευσης, προωθεί δύο σημαντικότατα έργα συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.  Πρόκειται για ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη, με 93 MW υδροηλεκτρικό και 90 MW αιολικό, που θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και μια επένδυση αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία ισχύος 680 MW. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κρήτη κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα και πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Ένα ακόμη θέμα που πρέπει να εξεταστεί εκ νέου, είναι τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς η χώρα μας διαθέτει το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Οι τεχνολογίες και η βιομηχανική ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα, όπως οι πλωτές ανεμογεννήτριες, έχουν βελτιωθεί και το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό έρχεται ξανά στο προσκήνιο. 

Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λειτουργεί από τις αρχές του έτους το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, ένα έργο – πρότυπο που έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής και για το αντίστοιχο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ η εταιρεία θα διεκδικήσει και τα νέα σχετικά έργα που αναμένονται σε άλλες περιοχές της χώρας και φυσικά και στην Αττική.

Καταλήγοντας, όσον αφορά στους μετόχους της εταιρείας, ήδη από τον Ιανουάριο έχουμε καταβληθεί μετρητά κατά 15% αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Sponsored Post