Μια βιβλιοθήκη - κόσμημα από την Μάγιαν Λιν στην Μασσαχουσέτη

Την ενσωμάτωσε στην πρόσοψη του ιστορικού κτηρίου του 1909 του Smith College.
Αποψη των κεντρικών χώρων του πρώτου ορόφου της βιβλιοθήκης
Instagram / smithlibraries
Αποψη των κεντρικών χώρων του πρώτου ορόφου της βιβλιοθήκης

«Μπορεί να υπάρχει ένα εσωτερικό καφέ, κοινόχρηστοι χώροι και όλα τα τελευταία ψηφιακά εργαλεία ενσύρματα σε όλο το κτίριο, αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά συνυπάρχουν με ήσυχα σημεία για όσους χρειάζονται απομόνωση για να εργαστούν πάνω στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα», όπως αναφέρουν οι New York Times.

Ο λόγος για την νέα Neilson Library του Smith College στο Νόρθαμπτον της Μασαχουσέτης «γύρω από την οποία όλο το σχολείο θα μπορούσε να ”συσπειρωθεί”», όπως ανάφερε στην ίδια εφημερίδα η πρόεδρος του Smith, Κάθλην Μακάρτνεϊ.

Ψυχή της δεν είναι άλλη από την αρχιτέκτων και γλύπτρια Μάγια Λιν, η οποία σχεδίασε τη βιβλιοθήκη ενσωματώνοντάς την στην πρόσοψη του κτηρίου του 1909, οραματιζόμενη εκ νέου το συγκρότημα ως «χώρο πνευματικής τροφής». Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει το 2017 και ολοκληρώθηκαν προσφάτως.

Εδώ μπορεί κανείς να κάνει μια πρώτη γνωριμία μαζί της.

Πέραν της πλήρους ανακαίνισης της υπάρχουσας δομής, η Μάγια Λιν σχεδίασε δύο δομές - τις οποίες αποκαλούν «κοσμηματοθήκες» - στις δύο πλευρές του ιστορικού κτίσματος. Το όλο πρότζεκτ επιδιώκει να μεγιστοποιήσει το φυσικό φως και να μειώσει την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό.

Το εσωτερικό του υπάρχοντος κτηρίου αρθρώνεται γύρω από έναν «κεντρικό πυρήνα», ο οποίος φωτίζεται από επάνω χάρη σε ένα στρογγυλό φεγγίτη που είναι τοποθετημένος στο κέντρο. Στον πρώτο όροφο, η κεντρική αίθουσα πλαισιώνεται από αναγνωστήρια, τάξεις και άλλους χώρους μάθησης. Το κτήριο καταλήγει στο αναγνωστήριο ψηλά, κοντά στην οροφή, το οποίο συνορεύει με νέα βεράντα που προσφέρει άπλετη θέα στον όλο χώρο του κολλεγίου.

Διαρθρωμένη γύρω από ένα κεντρικό αίθριο, η νέα βορινή πλευρά περιλαμβάνει, στο ισόγειο, κέντρο ψηφιακών μέσων, δίπλα σε χώρους μελέτης και σε σκαμμένη στο έδαφος αυλή. Τα από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι παράθυρα του καφέ ανοίγουν το μάτι και προς το αίθριο και προς την αυλή. Στον δεύτερο και τρίτο όροφο, χώροι με γραφεία για μελέτη, κατά μόνας ή ομαδική. Η νότια πλευρά στεγάζει τις ειδικές συλλογές του Smith College ενώ η θέα σε όλον τον χώρο του κολλεγίου από ένα μεγαλοπρεπές αναγνωστήριο στον τρίτο όροφο είναι ανεμπόδιστη.

ΠΗΓΗ: ΝΥΤ , ΑΠΕ

Προτείνετε μια διόρθωση