Μιανμάρ: Η χούντα μπλόκαρε Facebook και WhatsApp για χάρη της «σταθερότητας»

Πληθαίνει η οργή των Βιρμανών για το νέο πραξικόπημα.
STR via Getty Images

Η νέα χούντα της Μιανμάρ μπλόκαρε το Facebook στο όνομα της διασφάλισης της σταθερότητας την Πέμπτη και ακτιβιστές δήλωσαν ότι τουλάχιστον τρία άτομα συνελήφθησαν σε μια διαμαρτυρία ενάντια στο πραξικόπημα που ανέτρεψε την εκλεγμένη πρόεδρο Αουνγκ Σου Κι.

STR via Getty Images

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ηγέτης αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη εισαγωγή εξοπλισμού επικοινωνιών μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό τη Δευτέρα, κάτι που που έχει προκαλέσει την ομόθυμη καταδίκη από τη Δύση που καλεί τους πραξικοπηματίες να σεβαστούν τη μεγάλη νίκη του κόμματος της Σου Κι στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η λαϊκή οργή κατά της χούντας εμφανίστηκε πολύ έντονα στο Facebook, το οποίο είναι η κύρια πλατφόρμα διαδικτύου της χώρας και υποστηρίζει τις επικοινωνίες για τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση. Αποκλείστηκε επίσης η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω WhatsApp.

STR via Getty Images

Το Facebook είναι ακόμα διαθέσιμο σποραδικά και οι διαδηλωτές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Μανταλέι, το χρησιμοποίησαν για να μεταδώσουν σε ζωντανή ροή την πρώτη διαμαρτυρία στο δρόμο μετά το πραξικόπημα, σε μια χώρα με αιματηρή ιστορία καταστολής των διαδηλώσεων.

«Η διαμαρτυρία των ανθρώπων ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα», έγραφε ένα από τα πανό.

Η ομάδα περίπου 20 ατόμων φώναξε: «Απελευθερώστε τώρα τους συλληφθέντες ηγέτες μας».

Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τη διαμαρτυρία, ανέφεραν τρεις ξεχωριστές φοιτητικές ομάδες.

Το κοινωνικό δίκτυο χρησιμοποιήθηκε επίσης για την κοινοποίηση εικόνων μιας εκστρατείας ανυπακοής από υπαλλήλους σε κυβερνητικά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, με τους γιατρούς να σταματούν να εργάζονται ή να φορούν κορδέλες κόκκινου χρώματος προς τιμήν του μέχρι πρότινος κυβερνόντος κόμματος «Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία».

Οι φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι εργάτες στο υπουργείο Γεωργίας συμμετέχουν επίσης στην εκστρατεία.

STR via Getty Images

Αλλα σημάδια θυμού και δυσαρέσκειας έχουν επίσης κάνει την εμφάνισή τους. Επί δύο νύκτες, οι άνθρωποι στην Γιανγκόν και σε άλλες πόλεις χτυπούν κατσαρόλες και κορνάρουν με τα αυτοκίνητα, με τις εικόνες να κυκλοφορούν ευρέως στο Facebook.

STR via Getty Images
STR via Getty Images

Το Υπουργείο Επικοινωνιών και Πληροφοριών είπε ότι το Facebook, που χρησιμοποιείται από τους μισούς τουλάχιστον εκ των 53 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Μιανμάρ, θα μπλοκαριστεί έως τις 7 Φεβρουαρίου, επειδή οι χρήστες «διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση και προκαλούν παρεξηγήσεις».

Η νορβηγική Telenor Asa, η κορυφαία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Μιανμάρ, δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί με την οδηγία για τον αποκλεισμό του Facebook.

«Η Telenor δεν πιστεύει ότι το αίτημα βασίζεται στην αναγκαιότητα και την αναλογικότητα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε σε δήλωσή της.

Ο εκπρόσωπος του Facebook Αντι Στόουν προέτρεψε τις αρχές να αποκαταστήσουν τη συνδεσιμότητα «έτσι ώστε οι άνθρωποι στη Μιανμάρ να μπορούν να επικοινωνούν με τις οικογένειες και τους φίλους τους και να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες».

Μερικά άτομα χρησιμοποίησαν VPN (σ.σ. εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) για να αποφύγουν τον αποκλεισμό. Το Twitter, το οποίο δεν αποκλείστηκε, είδε αύξηση των νέων χρηστών. Το #CivilDisobedienceMovement είναι το πιο δημοφιλές hashtag στη χώρα, με το #JusticeForMyanmar να ακολουθεί.

STR via Getty Images

Η Σου Κι πέρασε περίπου 15 χρόνια υπό κατ’ οίκον περιορισμό μεταξύ του 1989 και του 2010 καθώς ηγήθηκε του κινήματος για τη δημοκρατία στη χώρας και παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στην πατρίδα της παρά τη ζημία που υπέστη στη διεθνή φήμη της για την αντιμετώπιση των μουσουλμάνων προσφύγων Ροχίνγκια.

Ο στρατός είχε κυριαρχήσει στη Μιανμάρ από το 1962 έως ότου το κόμμα της ανήλθε στην εξουσία το 2015, βάσει ενός συντάγματος που εγγυάται στους στρατηγούς σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση.

Η χούντα με επικεφαλής τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Μιν Αουνγκ Χλάινγκ, έχει κηρύξει τώρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενός έτους και υποσχέθηκε να διεξαγάγει δίκαιες εκλογές, χωρίς όμως να πει πότε θα γίνουν.

Παρέμβαση ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες υποσχέθηκε χθες Τετάρτη ότι θα κάνει το παν εντός των δυνάμεών του για να «κινητοποιηθούν όλοι οι παράγοντες-κλειδιά και η διεθνής κοινότητα ώστε να ασκήσουν πίεση στη Μιανμάρ προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα θα αποτύχει».

«Μετά τις εκλογές που θεωρώ ότι εκτυλίχθηκαν ομαλά κι έπειτα από μακρά περίοδο μετάβασης είναι εντελώς απαράδεκτο να ανατρέπονται τα αποτελέσματα των εκλογών και η λαϊκή βούληση», τόνισε ο κ. Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα The Washington Post.

STR via Getty Images

Ερωτηθείς σχετικά με τη δίωξη από το στρατιωτικό καθεστώς σε βάρος της de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, ο επικεφαλής του ΟΗΕ έκρινε ότι εάν η 75χρονη «θα μπορούσε να κατηγορηθεί για κάτι, αυτό θα ήταν πως βρισκόταν πολύ κοντά στους στρατιωτικούς, ότι τους προστάτευσε υπερβολικά».

«Ελπίζω ότι η δημοκρατία θα προοδεύσει ξανά στη Μιανμάρ, αλλά γι’ αυτό πρέπει όλοι οι φυλακισμένοι να αφεθούν ελεύθεροι, πρέπει η συνταγματική τάξη να αποκατασταθεί», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ στηλίτευσε εξάλλου το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει μπορέσει από την Τρίτη να καταλήξει σε συμφωνία, να πάρει ομόφωνα μια απόφαση, μετά την κατεπείγουσα σύγκλησή του με πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε στην αρχή της εβδομάδας προς διαπραγμάτευση, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρεται ότι το ΣΑ καταδικάζει «το στρατιωτικό πραξικόπημα» και απαιτεί «την άμεση απελευθέρωση» όλων όσοι συνελήφθησαν παράνομα. Αξιώνει ακόμη να αρθεί αμέσως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε από τους στρατηγούς για έναν χρόνο.

ASSOCIATED PRESS

Χθες, Τετάρτη, το βράδυ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν ανάμεσα στα 15 κράτη μέλη του ΣΑ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, ιδίως με την Κίνα και τη Ρωσία, που εμπόδισαν την Τρίτη την υιοθέτηση της διακήρυξης.

Η αντιμετώπιση του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ αποτελεί προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουάσιγκτον επανεξετάζει πιθανές κυρώσεις ως απάντηση, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε την κατάσταση τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Δημοφιλή