Μικρά σημάδια που δείχνουν ότι ο οργανισμός μας υποφέρει από «θερμική εξάντληση»

Η ζέστη και η υγρασία μπορεί να γίνουν επικίνδυνες. Πότε κινδυνεύουμε και πώς να προστατευθούμε.
LECHATNOIR VIA GETTY IMAGES

Ο πλανήτης απ′ άκρη σ′ άκρη βιώνει ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι. Ευρώπη, Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια κύματα καύσωνα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για διάφορους λόγους: Η έντονη ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ηλιακά εγκαύματα, εξανθήματα και σοβαρά προβλήματα όπως η θερμική εξάντληση.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Northwestern Medicine Immediate Care στην Πολιτεία του Ιλινόι, Δρ. Σίντου Άντερσον, «Η θερμική εξάντληση εμφανίζεται όταν το σώμα υπερθερμαίνεται ως απόκριση σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος».

Αλλά πώς θα καταλάβουμε ότι υποφέρουμε από θερμική εξάντληση; Τι πρέπει να προσέξουμε την επόμενη φορά που θα βγούμε από το σπίτι και θα εκτεθούμε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες;

Ζεστά και υγρά κλίματα

Η θερμική εξάντληση είναι λιγότερο σοβαρή από τη θερμοπληξία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αυτή.

«H θερμική εξάντληση είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη κατάσταση που σχετίζεται με τη ζέστη και εμφανίζεται όταν ο άνθρωπος εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες», εξηγεί ο Δρ. Λάνσερ Σκοτ, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.

Και πρόσθεσε ότι «Διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο θερμικής εξάντλησης τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 38 βαθμούς».

Υπαίθριες δραστηριότητες

Η Δρ. Σίντου Άντερσον πρόσθεσε ότι η θερμική εξάντληση είναι ιδιαίτερα συχνή όταν συμμετέχουμε σε έντονες υπαίθριες δραστηριότητες όπως τρέξιμο ή γυμναστική.

«Περιορίζουμε στο μίνιμουμ τον χρόνο σε μια πολύ ζεστή μέρα και κάνουμε συχνά διαλείμματα».

COREY JENKINS VIA GETTY IMAGES

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση ή να εκδηλωθούν σταδιακά. Μπορεί να παρουσιάσουμε ένα ή αρκετά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Πτώση στην αρτηριακή πίεση όταν εξαντλούμαστε σωματικά (για παράδειγμα, η κίνηση από καθιστή σε όρθια θέση μπορεί να μας προκαλέσει ζαλάδα)

  • Ζάλη

  • Ναυτία

  • Αίσθημα λιποθυμίας

  • Έντονη εφίδρωση από πολλές περιοχές του σώματος

  • Υγρό, δροσερό ή παγωμένο δέρμα σε συνδυασμό με ανατριχίλα, ακόμη και σε εξαιρετική ζέστη

  • Καρδιακός παλμός που γίνεται αδύναμος και γρήγορος

  • Πονοκέφαλος

  • Μυϊκές κράμπες

Πίνουμε πολύ νερό

Σύμφωνα με τον Δρ. Λάνσερ Σκοτ, «οι περισσότερες περιπτώσεις θερμικής εξάντλησης οφείλονται στην έλλειψη επαρκούς κατανάλωσης νερού και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η υψηλή υγρασία».

Τόνισε ότι πρέπει να πίνουμε νερό πριν βγούμε έξω, ειδικά αν ξέρουμε ότι θα καθίσουμε σε εξωτερικούς χώρους. Καλό είναι όμως να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νερού ακόμα και αν σκοπεύουμε να μείνουμε σε εσωτερικούς χώρους. Ενώ επισημαίνει ότι καλό είναι να έχουμε μαζί μας νερό όταν φεύγουμε από το σπίτι και να πίνουμε διαρκώς όσο είμαστε έξω.

«Μόλις διψάσουμε, είναι σημάδι αφυδάτωσης».

Η ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε κάθε μέρα διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος και ιδρύτρια της Real Nutrition NYC, Έιμι Σαπίρο λέει ότι πρέπει να πίνουμε «περίπου 3 με 3.5 λίτρα νερό την ημέρα», ειδικά όταν έχουμε καύσωνα και υγρασία.

STEPHEN LUX VIA GETTY IMAGES

Σκιά και αντηλιακό

Είτε κάτω από μία ομπρέλα είτε κάτω από ένα δέντρο ένα σκιερό μέρος είναι ένας καλός τρόπος για να προστατευτούμε από τη θερμική εξάντληση, λέει ο Δρ. Λάνσερ Σκοτ.

Ταυτόχρονα προστατευόμαστε καλύτερα και από τις ακτίνες UV, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα. Γι′ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.

Κατανάλωση αλκοόλ

Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν καταναλώσουμε αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους.

«Προτρέπω τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί με το αλκοόλ τις ζεστές μέρες», λέει ο Δρ. Λάνσερ Σκοτ. «Το αλκοόλ αυξάνει την απώλεια υγρών από το σώμα». Με άλλα λόγια, όταν πίνουμε αλκοόλ, ελλοχεύει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης του οργανισμού.

Εάν παρατηρήσουμε σημάδια θερμικής εξάντλησης, προτεραιότητα μας είναι να βρούμε τρόπους να δροσιστούμε

«Γενικά, η θερμική εξάντληση αντιμετωπίζεται καλύτερα στο σπίτι», εξηγεί η Δρ. Σίντου Άντερσον.

Επιλέγουμε ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, ανάβουμε τον ανεμιστήρα ή το κλιματιστικό . Αν νιώθουμε ότι υποφέρουμε από θερμική εξάντληση, θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τον ήλιο και να καταναλώσουμε πολλά υγρά.

Προτείνετε μια διόρθωση