Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους: Επισκέψιμο για το ευρύ κοινό από το Σάββατο

Τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα από 10.00 έως 13.00.
.
.
ΓΕΕΘΑ

Από αυτό το Σάββατο (13 Ιανουαρίου) το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο στρατόπεδο «Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου» θα είναι επισκέψιμο για το ευρύ κοινό κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα από 10.00 έως 13.00, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν από κοντά το μνημείο των 121.692 ιστορικώς καταγεγραμμένων πεσόντων στα πεδία των μαχών της Ελλάδας από το 1830 έως το 1974 και θα έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στις επιτύμβιες στήλες του και να αναζητήσουν τα ονόματα οικείων και συγγενών τους. Επιπρόσθετα, θα παρέχεται ξενάγηση από εξειδικευμένο στρατιωτικό προσωπικό, ενώ θα διατίθεται ενημερωτικό φυλλάδιο με τα στοιχεία «ταυτότητος» και τους συμβολισμούς του Μνημείου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο στρατιωτικό μνημείο της χώρας και μελετήθηκε και ολοκληρώθηκε μέσα σε 6 μήνες. Αποτελείται από τρία τμήματα, το κεντρικό, που περιλαμβάνει τον βωμό της Αιώνιας Φλόγας, και τα εκατέρωθεν τμήματα με τις 584 στήλες με τα ονόματα των πεσόντων να αναγράφονται αλφαβητικά. Η άσβεστη φλόγα θα παραμένει συνέχεια αναμμένη, ακόμα και υπό συνθήκες κακοκαιρίας, χάρη σε σύστημα με υγραέριο.

Στο εσωτερικό του Μνημείου βρίσκονται πλάκες με τοπωνύμια μαχών, ενώ κύριο υλικό στην κατασκευή του είναι ο χάλυβας. Τα ονόματα των 121.692 πεσόντων εκτίθενται σε γυάλινες στήλες αυτοκαθαριζόμενου κρυστάλλου, ενώ υπάρχουν και κάποιες που παραμένουν κενές, προκειμένου να υποδεχτούν νέα ονόματα, εάν και εφόσον απαιτηθούν.

.
.
ΓΕΕΘΑ
.
.
ΓΕΕΘΑ

Δημοφιλή