Μοναδικό tip για να γλιτώσουμε το ανυπολόγιστο κόστος από τη χρήση δεδομένων στο εξωτερικό

Αναρτήσεις στο Instagram, GPS, αναζήτηση του τέλειου εστιατορίου, ψηφιακή κράτηση εισιτηρίων: Όλα αυτά απαιτούν έναν σκασμό MB. Να πώς θα δράσουμε.
Στα ταξίδια, από τους Χάρτες στο Google, μέχρι την εφαρμογή Airbnb και τα βίντεο που δημοσιεύουμε στο Instagram, το κινητό είναι η προέκταση του χεριού μας.
Imgorthand via Getty Images
Στα ταξίδια, από τους Χάρτες στο Google, μέχρι την εφαρμογή Airbnb και τα βίντεο που δημοσιεύουμε στο Instagram, το κινητό είναι η προέκταση του χεριού μας.

Για τα καλοκαιρινά ταξίδια μας στο εξωτερικό, ένα smartphone είναι από χρήσιμο έως απαραίτητο: Από τους χάρτες στο Google, μέχρι την εφαρμογή από όπου κλείσαμε το κατάλυμά μας και τα βίντεο που δημοσιεύουμε στο Instagram από τον Πύργο του Άιφελ, το κινητό είναι η προέκταση του χεριού μας.

Ωστόσο, εάν χρησιμοποιούμε εφαρμογές που «καταβροχθίζουν» τα δεδομένα μας σε μια ξένη χώρα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με υψηλές χρεώσεις από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μας.

Υπάρχει λύση;

Φυσικά: Μια διεθνής ταξιδιωτική eSIM.

Τι είναι μια eSIM

Η eSIM είναι η εξελιγμένη μορφή της γνωστής σε όλους μας κάρτας SIM, με το e μπροστά να σημαίνει «ενσωματωμένη».

Η διαφορά λοιπόν, όπως το μαρτυρά και η ονομασία, έγκειται στο ότι η eSIM είναι ένα μικρoσκοπικό τσιπ, ενσωματωμένο στη συσκευή μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλες οι πληροφορίες δικτύου να αποθηκεύονται πλέον απευθείας στη συσκευή, χωρίς να χρειάζεται να εισάγουμε τη φυσική κάρτα SIM.

Στα πιο καινούργια τηλέφωνα, όπως στο i-Phone 14 και τα επόμενα μοντέλα της Apple, οι φυσικές κάρτες SIM αντικαθίστανται σιγά-σιγά από eSIM.

Γιατί να χρησιμοποιήσουμε μια eSIM

Γιατί είναι μια ιδιαίτερα προσιτή επιλογή για τους ταξιδιώτες. Εάν έχουμε ένα συμβατό κινητό τηλέφωνο, μπορούμε να προσθέσουμε μια eSIM από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, που έχει τα πιο συμφέροντα πακέτα δεδομένων.

Και έπειτα είναι ζήτημα ευκολίας: Οι μέρες που φτάναμε σε μια ξένη χώρα μετά από μια μεγάλη πτήση, ψάχνοντας στο αεροδρόμιο για το υποκατάστημα μιας τοπικής τηλεφωνικής εταιρείας και ήμασταν αναγκασμένοι να αλλάξουμε τη SIM μας με το νέο τσιπ, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Πού μπορούμε να βρούμε μια eSIM και πόσο κοστίζει

Η αγορά eSIM ανθεί, με όλους τους γνωστούς πάροχους να προσφέρουν πολύ προσιτά και ελκυστικά πακέτα δεδομένων για τους διεθνείς ταξιδιώτες. Οι τιμές αναγράφονται συνήθως με σαφήνεια στο διαδίκτυο, στο μενού πακέτων, στον ιστότοπο του κάθε πάροχου.

Πώς θα ενεργοποιήσουμε την eSIM

Σε κάθε αγορά συσκευής με τεχνολογία eSIM, λαμβάνουμε σε μήνυμα τον QR κωδικό ενεργοποίησης του eSIM profile μας. Και τότε:

1. Συνδέουμε σε οποιοδήποτε διαθέσιμο δίκτυο Wi-Fi την eSIM με το κινητό ή το tablet από το οποίο θέλουμε περιηγηθούμε στο διαδίκτυο.

2. Σαρώνουμε τον QR κωδικό ενεργοποίησης και το eSIM profile μας θα εγκατασταθεί αυτόματα στη συσκευή μας.

Αν έχουμε iPhone...

Πάμε στις Ρυθμίσεις, στην ενότητα Υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και, στη συνέχεια, πατάμε Προσθήκη eSIM. Εκεί θα μας ζητηθεί να σαρώσουμε τον κωδικό ή να τον εισαγάγουμε χειροκίνητα. Η διαδικασία είναι παρόμοια και για τους χρήστες Android.

Η Samsung έχει έναν οδηγό για συσκευές Galaxy και η Google έχει μια σελίδα βοήθειας για τους χρήστες Pixel, ενώ όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας eSIM έχουν οδηγίες βήμα-βήμα. Επιπλέον η Apple διαθέτει ένα βίντεο YouTube, καθώς και συμβουλές σχετικά με τη χρήση eSIM για διεθνή ταξίδια και τη χρήση δύο eSIM ταυτόχρονα.

Και πώς θα ξέρουμε εάν το κινητό μας παίρνει eSIM;

Περισσότερες από 200 συσκευές υποστηρίζουν την τεχνολογία eSIM. Για τους χρήστες iPhone και Samsung, όλα τα μοντέλα που κυκλοφόρησαν από το 2020 υποστηρίζουν τη λειτουργία της eSIM.

Έχει πάντα νόημα να χρησιμοποιoύμε μια ταξιδιωτική eSIM;

Πρώτα ελέγχουμε το κόστος περιαγωγής της εταιρείας μας για τα μέρη που επισκεπτόμαστε, γιατί πράγματι, μερικές φορές δεν αξίζει τον κόπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος περιαγωγής σήμερα είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι ήταν κάποτε.

(Με πληροφορίες από Associated Press).