Moody’s και Fitch: H παραλλαγή Όμικρον μπορεί να φέρει άνοδο των τιμών και να πλήξει την ανάπτυξη

Προειδοποίηση και από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Ωστόσο, δεν αναμένεται πλήγμα ανάλογο με του 2020.
via Associated Press

Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού θα μπορούσε να πλήξει τις προοπτικές ανάπτυξης παγκοσμίως αλλά και να ωθήσει σε αύξηση των τιμών, εκτιμούν οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody’s.

«Η παραλλαγή Όμικρον εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ιδίως επειδή εμφανίστηκε σε μια περίοδο με ήδη τεταμένη την εφοδιαστική αλυσίδα, αυξημένο πληθωρισμό και ελλείψεις στην αγορά εργασίας», σχολίασε η Έλενα Ντάγκαρ, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Moody’s σε μια ανακοίνωση που έστειλε στο πρακτορείο Reuters. Είναι επίσης πιθανό να πλήξει τη ζήτηση κατά την επερχόμενη ταξιδιωτική περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών, πρόσθεσε.

Ο οίκος Fitch, σε δική του ανακοίνωση, επισήμανε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να συμπεριλάβει τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον στις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη και ότι θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητά της.

«Επί του παρόντος πιστεύουμε ότι άλλη μια μεγάλη, ταυτόχρονη παγκόσμια ύφεση, όπως αυτή που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, είναι πολύ απίθανη, όμως η αύξηση του πληθωρισμού θα περιπλέξει τις μακροοικονομικές αντιδράσεις, εάν επικρατήσει η νέα παραλλαγή», ανέφερε.

Η Ντάγκαρ επισήμανε ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε με τις προηγούμενες παραλλαγές δείχνει ότι, ακόμη και με κάποιους περιορισμούς στις διεθνείς μεταφορές, η εξάπλωση της Όμικρον ίσως είναι δύσκολο να συγκρατηθεί. «Αν η νέα παραλλαγή οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μολύνσεων, οι οικονομίες που θα πληγούν σκληρότερα είναι εκείνες με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, την υψηλότερη εξάρτηση από τον τουρισμό και τη μικρότερη δυνατότητα να παράσχουν δημοσιονομική και νομισματική στήριξη για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο του νέου κύματος», επισήμανε.

Προειδοποίηση και από την FED

Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FΕD) Τζερόμ Πάουελ θεωρεί ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον εγκυμονούν κινδύνους για την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό.

Ο Πάουελ, η θητεία του οποίου στη Fed αναμένεται να ανανεωθεί, μετά την εισήγηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κρίνει επίσης ότι «όπως φαίνεται οι παράγοντες που ωθούν προς τα επάνω τον πληθωρισμό θα επιμείνουν και την επόμενη χρονιά».

Οι εκτιμήσεις αυτές αναφέρονται στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει ο Πάουελ αύριο το πρωί ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για θέματα τραπεζών. Αποσπάσματα της ομιλίας δόθηκαν στη δημοσιότητα απόψε.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή