Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ πρόθυμες να επέμβουν στρατιωτικά αν η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν

Πιθανή αλλαγή και στην αμυντική πολιτική της Ιαπωνίας, λόγω της αυξανόμενης κινεζικής απειλής στην Ασία.
via Associated Press

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο πρώτο του ταξίδι στην Ασία από την ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν, εκφράζοντας την αντίθεση των ΗΠΑ στην αυξανόμενες επεκτατικές βλέψεις Κίνας σε όλη την περιοχή.

Τα σχόλια του Μπάιντεν φάνηκαν να έχουν μια απόκλιση από την μέχρι τώρα πολιτική των ΗΠΑ με τη λεγόμενη «στρατηγική ασάφεια» ως προς την θέση τους για το αυτοδιοικούμενο νησιωτικό κράτος, το οποίο η Κίνα θεωρεί έδαφός της και λέει ότι είναι το πιο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα στους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έσπευσε -ανώνυμα- να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν.

Οταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο στο Τόκιο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν εάν δεχόταν επίθεση από την Κίνα, ο πρόεδρος απάντησε: «Ναι».

Jonathan Ernst via Reuters

«Αυτή είναι η δέσμευση που κάναμε... Συμφωνούμε με την πολιτική της ″μιας Κίνας″. Εχουμε υπογράψει αυτήν και όλες τις επιδιωκόμενες συμφωνίες που έγιναν. Αλλά η ιδέα ότι μπορεί να αυτό να γίνει με στρατιωτική επέμβαση απλώς είναι ακατάλληλη», είπε. Πρόσθεσε ότι είναι προσδοκία του να μην συμβεί ή να επιχειρηθεί ένα τέτοιο γεγονός.

Ενώ η Ουάσιγκτον υποχρεούται από το νόμο να παράσχει στην Ταϊβάν τα μέσα για να αμυνθεί, έχει ακολουθήσει εδώ και καιρό μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» σχετικά με το εάν θα παρέμβει στρατιωτικά για να προστατεύσει την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.

Ο Μπάιντεν είχε κάνει ένα παρόμοιο σχόλιο για την υπεράσπιση της Ταϊβάν τον Οκτώβριο. Εκείνη την εποχή, ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Μπάιντεν δεν ανακοίνωσε καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ.

Τα σχόλια για την Ταϊβάν είναι πιθανό να επισκιάσουν το κεντρικό θέμα της επίσκεψης Μπάιντεν, την έναρξη ενός Ινδο-Ειρηνικού οικονομικού πλαισίου, ένα ευρύ σχέδιο που παρέχει έναν οικονομικό πυλώνα για τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ασία.

Η επίσκεψή του περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας, την λεγόμενη ομάδα χωρών «Quad».

Ισχυρή Ιαπωνία

Οι ανησυχίες για την αυξανόμενη απειλή της Κίνας και η πιθανότητα να εισβάλει στην Ταϊβάν ενθάρρυνε τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα, και το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του στην ενίσχυση της άμυνας, κάμπτοντας μέρος της παραδοσιακής επιφυλακτικότητας πολλών Ιαπώνων σχετικά με μια πιο ισχυρή αμυντική στάση.

Ο Κισίντα είπε στον Μπάιντεν ότι η Ιαπωνία θα εξετάσει διάφορες επιλογές για να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας για αντίποινα, σηματοδοτώντας μια πιθανή αλλαγή στην αμυντική πολιτική της Ιαπωνίας.

«Μια ισχυρή Ιαπωνία και μια ισχυρή συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας, είναι μια δύναμη για το καλό στην περιοχή», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συζητήσεις τους.

Ο Κισίντα είπε ότι είχε κερδίσει την υποστήριξη του Μπάιντεν για να γίνει η Ιαπωνία μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για ανασχηματισμό του συμβουλίου. Η Κίνα και η Ρωσία είναι μόνιμα μέλη.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την ανάγκη μεταρρύθμισης και ενίσχυσης των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο φέρει μεγάλη ευθύνη για την ειρήνη και την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας», είπε ο Κισίντα.

Οι ανησυχίες αυξάνονται στην Ασία για μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα, ιδιαίτερα υπό το φως των στενών δεσμών της με τη Ρωσία, και η ένταση έχει αυξηθεί σχετικά με την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποστάτη επαρχία.

Πεκίνο: Ο Μπάιντεν να μην υποτιμά την αποφασιστικότητά μας

Η Κίνα ζήτησε από Τζο Μπάιντεν «να μην υποτιμά» τη «σθεναρή αποφασιστικότητά της» να «προστατεύσει την κυριαρχία της», μετά τις δηλώσεις του ότι θα υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του κινεζικού στρατού.

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σθεναρή αποφασιστικότητα, την έντονη θέληση και την ισχυρή ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα», απάντησε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ζητάμε έντονα από τις ΗΠΑ (…) να αποφύγουν να στείλουν λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν», πρόσθεσε .

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους.

Το υπουργείο επεσήμανε ότι χαιρετίζει και ευχαριστεί τον Μπάιντεν και την αμερικανική κυβέρνηση για την επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους προς την Ταϊβάν, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του νησιού θα εξακολουθήσει να ενισχύσει την άμυνά του και να εμβαθύνει τη συνεργασία της με χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλειά της.