Η Ουκρανία αποκλείει οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση, η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις

Τουλάχιστον 50-100 Ουκρανοί πεθαίνουν κάθε μέρα μόνο στο ανατολικό μέτωπο του πολέμου.
Alexander Ermochenko via Reuters

Η Ουκρανία απέκλεισε την κατάπαυση πυρός ή οποιεσδήποτε εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία ενώ ο πρόεδρος της Πολωνίας υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε απώλεια ουκρανικού εδάφους θα ήταν «τεράστιο πλήγμα» για ολόκληρη τη Δύση, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει κατευνασμός για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορικές επιδρομές ήχησαν ξανά σε όλη την Ουκρανία το πρωί της Δευτέρας, ενόψει των αναμενόμενων επιθέσεων από τις ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Alexander Ermochenko via Reuters

Η Ρωσία έχει εντείνει το σφυροκόπημα στις περιοχές του Ντονμπάς και του Μικολάιβ με αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού, σε αυτό που η Ουκρανία περιέγραψε ως στρατηγική «καμένης γης» για να κερδίσει τον έλεγχο του ανατολικού μετώπου.

«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με την πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας», ανέφερε ο Αντριι Γιέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου της Ουκρανίας.

Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, εξέφρασε για μια ακόμη φορά την υποστήριξη της Βαρσοβίας, λέγοντας σε βουλευτές στο Κίεβο την Κυριακή ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας και ότι η θυσία οποιουδήποτε εδάφους θα ήταν «τεράστιο πλήγμα» για ολόκληρη τη Δύση.

«Εχουν εμφανιστεί ανησυχητικές φωνές που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να ενδώσει στις απαιτήσεις του Πούτιν», είπε ο Ντούντα - ο πρώτος ξένος ηγέτης που απευθύνθηκε στο ουκρανικό κοινοβούλιο αυτοπροσώπως μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. «Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία και η Πολωνία συμφώνησαν να καθιερώσουν έναν κοινό τελωνειακό έλεγχο στα σύνορα και να δημιουργήσουν μια κοινή σιδηροδρομική εταιρεία για να διευκολύνουν την κυκλοφορία των ανθρώπων και να αυξήσουν τις εξαγωγές της Ουκρανίας.

Οι περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω συνοριακών σημείων στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Η Πολωνία έχει χορηγήσει το δικαίωμα να ζουν, να εργάζονται και να διεκδικούν πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης σε πάνω από 3 εκατομμύρια Ουκρανούς.

Εκκληση για ισχυρότερες κυρώσεις

Μιλώντας στην ίδια κοινοβουλευτική συνεδρίαση, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβε την έκκληση για αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ημίμετρα όταν πρέπει να σταματήσει η επιθετικότητα», είπε.

Ο Ζελένσκι είπε σε συνέντευξη Τύπου με τον Ντούντα ότι 50-100 Ουκρανοί πεθαίνουν κάθε μέρα στο ανατολικό μέτωπο του πολέμου.

Alexander Ermochenko via Reuters

Η Ρωσία διεξάγει μια μεγάλη επίθεση στο Λουχάνσκ, μια από τις δύο επαρχίες του Ντονμπάς, μετά τον τερματισμό μιας αντίστασης εβδομάδων από τους τελευταίους Ουκρανούς μαχητές στο στρατηγικό λιμάνι της Μαριούπολης.

Οι πιο σφοδρές μάχες επικεντρώνονται γύρω από τις πόλεις Σιεβιεροντόνετσκ και Λισιχάνσκ.

Οι πόλεις αυτές αποτελούν το ανατολικό τμήμα ενός θύλακα που ελέγχεται από την Ουκρανία, τον οποίο η Ρωσία προσπαθεί να υπερκεράσει από τα μέσα Απριλίου, όταν έστρεψε την εστίασή της προς τα νότια και τα ανατολικά, εγκαταλείποντας την προσπάθεια να καταλάβει το Κίεβο.

Alexander Ermochenko via Reuters

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις της έπληξαν ουκρανικά κέντρα διοίκησης, στρατεύματα και αποθήκες πυρομαχικών στο Ντονμπας και στην περιοχή Μικολάιβ, στο νότο, με αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό.

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ήλεγχαν ήδη τμήματα του Λουχάνσκ και του γειτονικού Ντόνετσκ πριν από την εισβολή, αλλά η Μόσχα θέλει να καταλάβει την υπόλοιπη περιοχή που κατέχεται από την Ουκρανία.

Οχι παραχωρήσεις, όχι κατάπαυση

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας και σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, απέκλεισε τυχόν εδαφικές παραχωρήσεις και απέρριψε εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός σε συνέντευξή του στο Reuters το Σάββατο, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε παραχωρήσεις θα αποτελούσαν μπούμερανγκ επειδή η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε αυτό το «διάλειμμα» στις μάχες για να επιστρέψει πιο ισχυρή στη μάχη.

Stringer . via Reuters

Οι πρόσφατες εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός προήλθαν από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι.

Στο μεταξύ, μαζί με τις κυρώσεις, οι δυτικές χώρες έχουν αυξήσει τις προμήθειες όπλων και άλλη βοήθεια προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου πακέτου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μόσχα λέει ότι οι κυρώσεις και η βοήθεια της Δύσης στο Κίεβο ισοδυναμούν με «πόλεμο αντιπροσώπων» από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της.