Μπόλτον: Ο Τραμπ έκανε χάρες σε Ερντογάν και Σι Τζινπίνγκ

Τι αποκαλύπτει ο πρώην σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ για τις «στενές» σχέσεις του Αμερικανού με τον Τούρκο πρόεδρο.
|
ASSOCIATED PRESS

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια, είπε στον γενικό εισαγγελέα Γούιλιαμ Μπαρ ότι ανησυχούσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναπτύξει υπερβολικά φιλικές σχέσεις με τους ηγέτες της Κίνας και της Τουρκίας και τους έκανε προσωπικές χάρες, σύμφωνα με καταγραφές σε ένα ανέκδοτο βιβλίο του Μπόλτον που περιήλθε στην κατοχή των New York Times.

Στο χειρόγραφο, ο Μπόλτον αναφέται στο γεγονός ότι και ο γενικός εισαγγελέας του απάντησε ότι ανησυχεί επίσης για τη σχέση του Τραμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Κινέζικο ομόλογό του, Σι Τζίνπινγκ.

Ο Μπαρ τόνισε τότε ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη δύο έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για εταιρείες στις χώρες αυτές και σύμφωνα με τον Μπόλτον ο εισαγγελέας ανησυχούσε ότι εξαιτίας της συμπάθεια του Τραμπ για τους αυτοκράτορες θα φαινόταν σαν να επηρεάζει τις ανεξάρτητες έρευνες.

Αυτή είναι η δεύτερη αποκάλυψη - βόμβα που έρχεται από το αδημοσίυετο βιβλίο αυτή την εβδομάδα. Ο Μπόλτον έγραψε επίσης ότι ο Τράμπ είπε ότι ήθελε να συνεχίσει να παρακρατά τα σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, μέχρις ότου ο ηγέτης της χώρας συμφωνήσει να ανακοινώσει έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και μεγάλου πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν, και του γιου του, Χάντερ.

Ο Τραμπ έχει πλέξει κατά καιρούς το εγκώμιο τόσο του Ερντογάν όσο και του Σι, δύο ηγέτων που έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν δημιουργήσει αυταρχικά καθεστώτα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε τον Νοέμβριο ότι είναι «μεγάλος θαυμαστής» του Τούρκου ομόλογου του, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την αποστολή στρατιωτών από τον Ερντογάν για να εισβάλουν σε τμήματα της Συρίας ενάντια στη θέληση των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν, εξάλλου, είχε απευθύνει προσωπικές εκκλήσεις στον Τραμπ να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να σταματήσει τυχόν πρόσθετες ενέργειες σε βάρος της της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της Τουρκίας Halkbank, για την οποία διεξήγαγε εξονυχιστική έρευνα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφορικά με υποψίες για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με σκοπό την παροχή βοήθειας στο Ιράν.

Το 2018, ο Ερντογάν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους στην Τουρκία ότι ο Τραμπ του είχε υποσχεθεί ότι θα έδινε εντολή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να παρακολουθήσουν το θέμα.

Ο Τραμπ διαψεύδει όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το ανέκδοτο βιβλίο του Μπόλτον.

Ο Μπόλτον, από την πλευρά του, αρνείται ότι διέρρευσε ο ίδιος το προσχέδιο του βιβλίλου στους New York Times. Εξάλλου, το χειρόγραφο υποβλήθηκε στο Λευκό Οίκο περίπου ένα μήνα πριν για επανεξέταση.

Οι αποκαλύψεις αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους δικηγόρους του προέδρου, που τον υπερασπίστηκαν στη δίκη ενώπιον της Γερουσίας. Οι δικηγόροι απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό να αναφερθούν στον Μπόλτον και συνέχισαν να επιμένουν ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της παρακράτησης της βοήθειας προς την Ουκρανία και οποιασδήποτε έρευνας.

Ο Μπόλτον δεν έχει καταθέσει ενώπιον των αμερικανών βουλευτών, αλλά έχει πει ότι θα το κάνει εάν του ζητηθεί.

(με πλήροφορίες από New York Times)