Να κάνουμε το εμβόλιο αν κολλήσαμε ήδη γρίπη; Καθηγητές από το Γέιλ και το Μπέρκλεϊ απαντούν

Μπορεί να «αρπάξαμε» γρίπη αυτή την εποχή πριν κάνουμε το εμβόλιο. Τώρα τι κάνουμε;
LOADINGERROR LOADING

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολογίζεται ότι 9 έως 41 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται κάθε χρόνο από γρίπη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στην κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού, τα κρούσματα γρίπης ήταν χαμηλά. Προφυλάξεις όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση ήταν πιθανώς υπεύθυνες για τη μείωση των κρουσμάτων. Αυτά τα μέτρα έχουν ως επί το πλείστον εξαφανιστεί σε δημόσιους χώρους, επομένως τα κρούσματα αυξάνονται καθώς διανύουμε τους ψυχρότερους μήνες.

Με την παρουσία της Covid-19 και της γρίπης να κυκλοφορούν στις κοινότητές μας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης. Ας βεβαιωθούμε ότι είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με τους εμβολιασμούς και το εμβόλιο κατά της γρίπης για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους γύρω μας.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης χορηγούνται γενικά σε άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω για την πρόληψη ασθενειών και νοσηλειών που προκαλούνται από τους τέσσερις ιούς γρίπης σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων.

Μάθετε για τη γρίπη και την εποχική γρίπη από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας εδώ:

Τα εμβόλια γρίπης (Influenza Vaccine) περιέχουν είτε αδρανοποιημένους (νεκρούς) ιούς γρίπης (whole-virus) ή τμήματα του ιού (split-virus). Επειδή ακριβώς ο ιός δεν είναι ζωντανός, δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό. Ωστόσο, είναι ακόμη ικανός να προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων έτσι ώστε αν ο οργανισμός εκτεθεί στον συγκεκριμένο ιό στη διάρκεια της εποχικής έξαρσης της γρίπης είναι προετοιμασμένος να τον αντιμετωπίσει. Το εμβόλιο της γρίπης είναι πολυδύναμο και περιέχει συνήθως δύο υποτύπους από το στέλεχος A και ένα ή δύο από το στέλεχος B. Το είδος των στελεχών που περιέχει το εμβόλιο, λόγω της μετάλλαξης του ιού σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, προσαρμόζεται κάθε χρόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠOY) ανάλογα με τα στελέχη που προκάλεσαν γρίπη τον προηγούμενο χειμώνα και απομονώθηκαν από πάσχοντες (ΠΗΓΗ: ioanninamed.gr)

Είναι πιθανό να κολλήσαμε ήδη γρίπη αυτή την εποχή πριν κάνουμε το εμβόλιο. Θα πρέπει ακόμα να το κάνουμε; Η σύντομη απάντηση είναι: Ναι.

«Αν έχουμε μολυνθεί από τη γρίπη νωρίτερα, πιθανότατα είχαμε ένα από τα τέσσερα στελέχη γρίπης που κυκλοφορούν αυτή την εποχή», λέει η δρ. Μαρί - Λουίζ Λάντρι, καθηγήτρια εργαστηριακής ιατρικής στο Yale School of Medicine.

«Παρά το γεγονός ότι έχουμε μολυνθεί από ένα στέλεχος, εξακολουθούμε να είμαστε επιρρεπής (στη μόλυνση) από τα άλλα τρία στελέχη», αναφέρει.

Και ανεξάρτητα από το αν έχουμε κάνει το εμβόλιο της γρίπης αυτή τη σεζόν, είναι πιθανό (αλλά μάλλον πιο απίθανο) να μολυνθούμε από τον ιό πολλές φορές, λέει ο δρ. Τζον Σβάρτζμπεργκ, ομότιμος κλινικός καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ.

Επομένως, είναι σημαντικό να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά το τέλος των συμπτωμάτων της γρίπης μας για να αποκομίσουμε το μέγιστο όφελος από το εμβόλιο.

Εάν ανησυχούμε ότι είναι πολύ αργά - στο πλαίσιο αυτής της σεζόν - για να λάβουμε εμβόλιο κατά της γρίπης, καλό είναι να ξέρουμε ότι δεν είναι. Η φυσική μας προστασία μετά τη γρίπη δεν διαρκεί για πάντα.

«Παρόμοια με τον κορονοϊό, η ανοσία που παίρνουμε αφού κολλήσουμε γρίπη δεν είναι μόνιμη», λέει ο είπε ο Σβάρτζμπεργκ.

Παρόλο που τα κρούσματα παρουσιάζονται καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους, η εποχή της γρίπης αυξάνεται τον Οκτώβριο και κορυφώνεται μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το CDC.

Αν και είναι προτιμότερο να κάνουμε το εμβόλιο στην αρχή της σεζόν για να χτίσουμε το ανοσοποιητικό μας, ας το κάνουμε (και) όσο πιο γρήγορα μπορούμεε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα από τον ιό. Συνήθως χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να λειτουργήσει πλήρως το εμβόλιο της γρίπης, λέει ο Σβάρτζμπεργκ.


Και τα ίδια μέτρα υγείας που έχουμε λάβει για την Covid ισχύουν και για τη γρίπη: Να φοράμε μάσκα σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους, να πλένουμε τα χέρια μας και παραμένουμε σπίτι αν είμαστε άρρωστοι.