Να γιατί ένας στους τέσσερις χωρίζουν αυτή την περίοδο

Εξαιρετικά ενδιαφέρον...
.
Dejan Marjanovic via Getty Images
.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το eHarmony πάνω από το ένα τέταρτο (26%) των όσων είναι μόνοι τους χωρίζουν αυτή τη στιγμή – με αυτό να κορυφώνεται στο 37% στην Gen Z, σύμφωνα με την έκθεση του Dating Diaries.
Πάντα πιστεύαμε ότι η ζεστή εποχή ήταν η τέλεια στιγμή για να βρούμε με τον/τη σύντροφό μας – οπότε, γιατί χωρίζουν τόσα πολλά ζευγάρια αυτό το φθινόπωρο;

Οι λόγοι του χωρισμού διαφέρουν

Οι singles που ανήκουν στην Gen Z αποκάλυψαν ότι οι κύριοι λόγοι για τον χωρισμό με τον/την σύντροφό τους οφείλονταν στην έλλειψη επικοινωνίας (48%), στην χωριστή εξέλιξή τους (38%) στην απάτη και την απιστία (33%).
Και παρά το στερεότυπο ότι αυτή είναι εποχή για δεσμεύσεις, η Λόρελ Χάους, ειδικός σχέσεων από το eHarmony, λέει ότι το φθινόπωρο είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη στιγμή για χωρισμό.

«Τα ζευγάρια που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές σκέφτονται τι πραγματικά χρειάζονται και τι θέλουν από τη ζωή και την αγάπη ...»

Και οι καταστάσεις, όπου το ένα ή και τα δύο μέρη δεν είναι ξεκάθαρα για το ποια είναι η κατάσταση της σχέσης του παρ′ ότι κάνουν τακτικά παρέα και δραστηριότητες που μοιάζουν με ραντεβού, θεωρείται επίσης ότι παίζουν το ρόλο τους.

«Η Gen Z είναι μια γενιά χωρίς δραματικές καταστάσεις (στα προσωπικά τους). Τείνουν να είναι χαλαροί, να αποφεύγουν τις συγκρούσεις και μερικές φορές μπορεί να θεωρηθούν κατά τhς δέσμευσης», εξηγεί η Χάους.
«Προσπαθώντας να αποφύγουν το δράμα, πολλοί Gen Zers ξεφεύγουν από δεσμεύσεις με τρόπους που μπορεί να προκαλούν σύγχυση για το άλλο άτομο».

Είναι λογικό ότι εκτός από το ότι χωρίζουν πιο συχνά, ορισμένοι Gen Zers διευρύνουν επίσης τον ορισμό τους για τον/την πρώην - ενώ οι περισσότεροι από εμάς (28%) θεωρούμε οποιονδήποτε έχουμε βγει κατ′ αποκλειστικότητα ως πρώην, το 32% των Gen Zers θεωρεί ως πρώην οποιονδήποτε έχουν βγει για έναν μήνα και περισσότερο, ανεξάρτητα από το αν αυτό γινόταν κατ′ αποκλειστικότητα ή όχι.

Οι μιλένιαλς είναι πολύ πιο πιθανό να ξανασμίξουν με έναν πρώην απ′ ότι η γενιά Gen Z

Ενώ το 70% των millennials παραδέχτηκε ότι κοιμήθηκε με έναν πρώην μετά από ένα χωρισμό (woah), η Gen Z είναι πολύ πιο πιθανό (35%) να αποκλείσει πρώην από τους λογαριασμούς τους στα social media.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των singles έχei ραγίσει την καρδιά τους από ένα «situationship» (για τη Gen Z, το ποσοστό είναι 76%). Ενώ πάνω από το ήμισυ (56%) διαπίστωσαν ότι οι χωρισμοί από «situationships» ήταν πιο επώδυνοι από το τέλος μιας μακροχρόνιας σχέσης (συμφωνούμε).

Ο όρος «situationship» (που στα ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί, εντελώς ελεύθερα, ως «σχέση καταστάσεων», αν και πάλι δεν είμαστε σίγουροι) κατοχυρώθηκε από το Cosmopolitan και περιγράφει στην εντέλεια εκείνη την, συχνά άβολη, κατάσταση ανάμεσα σε δύο άτομα που έχουν μεν σεξουαλική επαφή και κάνουν πράγματα που κάνουν συνήθως τα ζευγάρια, χωρίς όμως να έχουν επισημοποιήσει τη σχέση τους. Για την ακρίβεια, δεν ξέρουν και οι ίδιοι αν έχουν σχέση ή αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Το τέλος (μιας σχέσης) είναι σημαντικό για πολλούς ανθρώπους για να τους βοηθήσει να προχωρήσουν – το 68% των ανύπαντρων συμφωνεί. Εν τω μεταξύ, τα τρία τέταρτα (74%) των singles λένε ότι είναι «πιο ανθεκτικοί» από ότι πίστευαν προηγουμένως μετά από έναν χωρισμό, και το 63% όσων το πέρασαν είπαν ότι εξακολουθούν να πιστεύουν στον «ένα και μοναδικό» (73% για Gen Z).

Έτσι, δεν είναι όλα άσχημα για τους πρόσφατα χωρισμένους. Κι αν είστε ένας από αυτούς που επηρεάζονται, μπορεί να μην φταίτε εσείς - στο κάτω - κάτω της γραφής είναι η εποχή.