Να γιατί βλέπουμε στον ύπνο μας ανθρώπους που έχουμε χρόνια να συναντήσουμε

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στα όνειρά μας. Οι επιστήμονες εξηγούν πως λειτουργεί το μυαλό μας κατά την διάρκεια του ύπνου.
Τα όνειρα έρχονται από το υποσυνείδητο και μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας.
Τα όνειρα έρχονται από το υποσυνείδητο και μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Το να βλέπουμε άτομα από την καθημερινή μας ζωή στον ύπνο μας είναι κάτι σύνηθες και δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Το προσπερνάμε και συνεχίζουμε την ρουτίνα μας.

Οταν, όμως, ονειρευόμαστε κάποιον άνθρωπο με τον οποίο δεν έχουμε επαφές εδώ και πάρα πολύ καιρό - και ούτε καν τον είχαμε σκεφτεί - αυτό μας προβληματίζει.

Μπορεί να ήταν παλιός συμμαθητής μας, πρώην σχέση μας, κάποιος που απλώς είχαμε δει πριν από μήνες ή χρόνια αλλά δεν είχαμε μιλήσει μαζί του ή κάποιος παλιός γνωστός με τον οποίο έχουμε πλέον χαθεί.

Οταν ξυπνάμε την επόμενη μέρα, σκεφτόμαστε έντονα τι μπορεί να σημαίνει αυτό το όνειρο. Μήπως θα εμφανιστεί πάλι στη ζωή μας; Μήπως πρέπει να επικοινωνήσουμε μαζί του;

Τα όνειρα ερμηνεύονται με πολλούς τρόπους και μπορεί ο καθένας μας να βρει την δική του εκδοχή (καμία φορά αυτή που τον συμφέρει). Σύμφωνα, όμως, με τους ειδικούς των ονείρων, το να ονειρευόμαστε κάποιον που έχουμε χρόνια να δούμε, έχει να κάνει περισσότερο με τον εαυτό μας παρά με εκείνον.

«Οποιοσδήποτε και οτιδήποτε εμφανίζεται στον ύπνο σας αντιπροσωπεύει κομμάτια του εαυτού σας και ο,τι σας επηρεάζει άμεσα» λέει η Λόρι Λογουένμπεργκ, επαγγελματίας αναλύτρια ονείρων, στo Bustle.

Τα όνειρα έρχονται από το υποσυνείδητο και μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας και όλα όσα μας επηρεάζουν ψυχολογικά, χωρίς πάντα να το καταλαβαίνουμε.

Τα όνειρα που βλέπουμε μπορεί να σημαίνουν κάτι για εμάς.
Τα όνειρα που βλέπουμε μπορεί να σημαίνουν κάτι για εμάς.

Οτιδήποτε υπάρχει στο μυαλό μας κατά τη διάρκεια της μέρας, συνεχίζει να υφίσταται και όταν κοιμόμαστε σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Τζον Μέγερ.

Αν είναι κάτι που πρέπει να λυθεί ή να δρομολογηθεί μέσα στη μέρα, πιθανόν να εμφανιστεί στον ύπνο μας με την μορφή ανθρώπου από το παρόν ή το παρελθόν μας.

Η Λόρι μας συμβουλεύει την επόμενη φορά που θα δούμε κάποιον παλιό μας γνώριμο, να σκεφτούμε τα πιο έντονα ή ξεχωριστά στοιχεία του χαρακτήρα του. «Παλιότερα, ονειρευόμουν συνέχεια έναν συμμαθητή μου από το δημοτικό, τον Τζεφ. Θυμήθηκα ότι ήταν το πιο ντροπαλό παιδί που ήξερα. Τότε κατάλαβα ότι ερχόταν στον ύπνο μου κάθε φορά που ντρεπόμουν να μιλήσω για κάτι στην πραγματική ζωή ή όταν ανέβαλα κάποια ενέργεια εξαιτίας της ντροπής,» θυμάται.

Το υποσυνείδητο της έλεγε: Μην κάνεις σαν τον Τζεφ.

Δεν έχει σημασία πως είναι τώρα αυτό το άτομο, αλλά το πως ήταν όταν είχαμε επαφές. Ερχεται στον ύπνο μας σαν ένα «καμπανάκι» ότι θα πρέπει να λύσουμε οπωσδήποτε ένα συγκεκριμένο ζήτημα στην ζωή μας.

Επίσης, ς συμπεριφέρθηκε αυτό το άτομο στον ύπνο μας; Είχε φιλική ή απειλητική διάθεση; Σύμφωνα με την Λογουένμπεργκ, αυτό μπορεί να συνδέεται με το πως συμπεριφερόμαστε εμείς οι ίδιοι στην πραγματική ζωή.

«Σου δείχνει μια δική σου συμπεριφορά από μια άλλη οπτική γωνία για να την αντιληφθείς καλύτερα και, αν χρειάζεται, να την αλλάξεις» λέει.

Ο άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να εμφανιστεί στον ύπνο μας ένα άτομο του παρελθόντος είναι πιο απλός. «Μπορεί να συναντήσατε μέσα στη μέρα κάποιον που να σας θύμισε έναν παλιό σας φίλο. Αυτό μπορεί να μην έγινε συνειδητά, αλλά τα μυαλό σας αποθήκευσε την πληροφορία και την φανέρωσε στον ύπνο σας» λέει ο Τζον Μέγερ.

Οι άνθρωποι εμφανίζονται στα όνειρά μας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
Οι άνθρωποι εμφανίζονται στα όνειρά μας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πως μπορούν να εμφανιστούν τα ερεθίσματα που δεχόμαστε μέσα στη μέρα στα όνειρά μας.

Οι άνθρωποι εμφανίζονται στα όνειρά μας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ο Τζόι Στρόνγκ, life coach και αναλυτής ονείρων, τονίζει ότι το να δούμε κάποιον στον ύπνο μας δεν σημαίνει και ότι πρέπει να επικοινωνήσουμε μαζί του ή ότι θέλουμε υποσυνείδητα να υπάρχει στη ζωή μας.

«Να το έχετε στο μυαλό σας αν δείτε κάποιον πρώην σας» συνεχίζει.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δούμε ένα πρόσωπο από το παρελθόν ή το παρόν στον ύπνο μας, θα πρέπει να σκεφτούμε τι μπορεί να αντιπροσωπεύει από την πραγματικότητα. Είναι ένα σημάδι που μας δείχνει τι αξίζει να προσέξουμε και να διευθετήσουμε.

Πηγές: Bustle/ The List