Νέα Υόρκη: Επίθεση με μαχαίρι επί σκηνής στον συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.
via Associated Press

Ο Σάλμαν Ρούσντι, ο συγγραφέας του οποίου η γραφή οδήγησε σε απειλές θανάτου σε βάρος του από το Ιράν τη δεκαετία του 1980, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι επί σκηνής κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλούσε για τη σημασία της ελευθερίας της δημιουργικής έκφρασης.

via Associated Press

Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης και έναν αυτόπτη μάρτυρα φέρει τραύμα από μαχαίρι στο λαιμό του.

Ενας δημοσιογράφος του Associated Press που βρισκόταν εκεί μετέδωσε νωρίτερα ότι ένας άνδρας εισέβαλε στη σκηνή, καθώς παρουσίαζαν τον Ρούσντι, και άρχισε να «γρονθοκοπεί ή να μαχαιρώνει 10-15 φορές» τον συγγραφέα.

Οι πρώτες εικόνες έδειχναν τον Ρούσντι ξαπλωμένο στη σκηνή να λαμβάνει ιατρική βοήθεια.

via Associated Press
via Associated Press

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ είπε ότι ο Ρούσντι είναι ζωντανός και «λαμβάνει την περίθαλψη που χρειάζεται». Ο 75χρονος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται εκπρόσωπο του συγγραφέα.

Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη επιτόπου από παρευρισκόμενο αξιωματικό.

Ο ινδικής καταγωγής βρετανός συγγραφέας είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του από το Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και επί σειρά ετών ζούσε κρυμμένος.

Οι «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο προκάλεσαν αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε βιβλίο με «βλάσφημο» περιεχόμενο.

Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα, ζητώντας τη δολοφονία του.

Δημοφιλή