Νέα έρευνα: οι σημερινοί σκύλοι προέρχονται από τουλάχιστον δύο διαφορετικούς πληθυσμούς αρχαίων λύκων

Η μελέτη μας φέρνει κοντά στη λύση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρώπινης προϊστορίας.
Andreas Furil / 500px via Getty Images

Σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα γενετιστών και αρχαιολόγων, οι σημερινοί σκύλοι προέρχονται από τουλάχιστον δύο διαφορετικούς πληθυσμούς αρχαίων λύκων, έναν από την ανατολική Ευρασία και έναν από τη Μέση Ανατολή και τη νοτιοδυτική Ευρασία. Η εν λόγω μελέτη μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση ενός από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρώπινης προϊστορίας. Το ερώτημα σχετίζεται με το πού έγινε η εξημέρωση των «καλύτερων φίλων» του ανθρώπου.

Οι σκύλοι προέρχονται από τον γκρίζο λύκο και η εξημέρωσή τους εκτιμάται ότι συνέβη στη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων, πριν από 15.000 έως 30.000 χρόνια. Ο γκρίζος λύκος υποστηρίζεται ότι υπήρξε το πρώτο άγριο είδος, από το οποίο προέκυψε ένα εξημερωμένο είδος. Άγνωστο ωστόσο παραμένει το πού ακριβώς συνέβη αυτό και αν επρόκειτο για μια ή περισσότερες τοποθεσία, όπου έλαβε χώρα η εξημέρωση. Τα περισσότερα ζώα εξημερώθηκαν μετά την εμφάνιση της γεωργίας, αλλά οι σκύλοι εξημερώθηκαν, ενώ οι άνθρωποι ήταν ακόμη κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον δρ Πόντους Σκόγκλουντ του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», ανέλυσε τα γονιδιώματα 72 αρχαίων λύκων, που έζησαν σε μια περίοδο 100.000 ετών στην Ευρώπη, στη Σιβηρία και στη Βόρεια Αμερική, κατά την Ύστερη Πλειστόκαινο περίοδο πριν περίπου 129.000 έως 11.700 χρόνια. Στη μελέτη συνέβαλαν αρχαιολόγοι από 16 χώρες, καθώς επίσης εννέα εργαστήρια ανάλυσης αρχαίου DNA.

Η συγκριτική ανάλυση των γονιδιωμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο οι αρχαίοι σκύλοι, όσο και οι σύγχρονοι, είναι γενετικά πιο όμοιοι με τους αρχαίους λύκους της Ασίας από ό,τι της Ευρώπης, μια ένδειξη ότι η εξημέρωση αρχικά συνέβη κάπου στην Ανατολή.

Παράλληλα όμως, βρέθηκαν ενδείξεις ότι δύο ξεχωριστοί πληθυσμοί αρχαίων λύκων συνεισέφεραν στο DNA των σκύλων. Οι πρώιμοι σκύλοι από τη βορειοανατολική Ευρώπη, τη Σιβηρία και την Αμερική φαίνεται να έχουν σε ποσοστό έως σχεδόν 100% μια μοναδική καταγωγή από την Ανατολή, αλλά οι πρώιμοι σκύλοι από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη νότια Ευρώπη φαίνεται να κατάγονται σε ποσοστό περίπου 50% από μια άλλη ομάδα μεσανατολικών λύκων.

Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν παραπάνω από μία φορά, με τους διαφορετικούς πληθυσμούς τους να διασταυρώνονται στη συνέχεια. Εναλλακτικά, είναι πιθανό ότι υπήρξε μια εξημέρωση, αλλά η κατοπινή διπλή καταγωγή των σκύλων οφείλεται στο ότι ένας πρώιμος πληθυσμός τους αναμείχθηκε με άγριους λύκους της δυτικής Ευρασίας. Όλοι σχεδόν οι σύγχρονοι σκύλοι φαίνεται να έχουν σήμερα μια διπλή καταγωγή, με τους αρχαιότερους να έχουν βρεθεί στο Ισραήλ και να χρονολογούνται προ 7.000 ετών περίπου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ