ΔΙΕΘΝΕΣ
09/08/2021 07:09 EEST

Νυχτερίδα σκοτώθηκε από γάτα αφού πρώτα κάλυψε απόσταση ρεκόρ 1.200 μιλίων

Το μέγεθος της δεν ξεπερνά αυτό του ανθρώπινου αντίχειρα.

Arterra via Getty Images

Μια νυχτερίδα που έσπασε κάθε ρεκόρ διασχίζοντας 1.200 μίλια (2018 χιλιόμετρα) από το Λονδίνο στη Ρωσία πέθανε μετά από επίθεση που δέχτηκε από γάτα.

Η θηλυκή νυχτερίδα του είδους «Nathusius’ pipistrelle», που το μέγεθος της δεν ξεπερνά αυτό του ανθρώπινου αντίχειρα, βρέθηκε στην πόλη Πσκοφ της βορειοδυτικής Ρωσίας.

Στο φτερό της έφερε το λογότυπο του ζωολογικού κήπου του Λονδίνου, αν και οδηγήθηκε αμέσως σε κέντρο αποκατάστασης νυχτερίδων, δεν τα κάταφερε και υπέκυψε στα τραύματα της.

Πρόκειται για το πιο μακρινό ταξίδι που έχει καταγραφεί από μια νυχτερίδα από τη Βρετανία σε όλη την Ευρώπη, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Ζύγιζε μόλις 8 γρ.και εντοπίστηκε από της Σβετλάνα Λαπίνα στο μικρό χωριό Μολγκίνιο ενώ άμεση ήταν η επικοινωνία με το κέντρο προστασίας νυχτερίδων «Bat Conservation Trust» της Βρετανίας.

Η Λίσα Γούρλιντζ, επικεφαλής του κέντρου είπε ότι, «Αυτό είναι ένα ανεπανάληπτο ταξίδι, το μεγαλύτερο από κάθε άλλη νυχτερίδα από την Βρετανία σε όλη την Ευρώπη. Είναι Ολυμπιονίκης. Πρόκειται για ένα μοναδικό επιστημονικό στοιχείο και ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της μετανάστευσης νυχτερίδων, καθώς τα ταξίδια τους παραμένουν σε πολύ μεγάλο βαθμό άγνωστα».

Το σημάδι στο φτερό της είχε «χτυπηθεί» το 2016 από τον ειδικό στην καταγραφή νυχτερίδων, Μπράιαν Μπρίγκς.

Όπως ο ίδιος τόνισε, «Αυτό είναι φανταστικό. Είναι υπέροχο να μπορείς να συνεισφέρεις στο διεθνές έργο για την προστασία αυτών των εξαιρετικών ζώων και να μαθαίνεις περισσότερα για την συναρπαστική τους ζωή».

Το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ταξίδι νυχτερίδας σε όλη την Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε το 2019 από την Λετονία στην Ισπανία, καλύπτοντας μια απόσταση 1.382 μιλίων (2.224 χιλιομέτρων).

 

Πηγή: BBC