Νεκρός υποψήφιος εξελέγη δήμαρχος στο Εκουαδόρ: Δολοφονήθηκε πριν ανοίξουν οι κάλπες

Στην πόλη Πουέρτο Λόπεζ.
Karen Toro via Reuters

Ένας υποψήφιος δήμαρχος στο Εκουαδόρ ο οποίος δολοφονήθηκε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες κέρδισε τις εκλογές στην πόλη Πουέρτο Λόπεζ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Ομάρ Μενέντεζ, 41 ετών, έπεσε νεκρός από πυρά ενόπλων που μπήκαν στο δωμάτιο όπου βρισκόταν μαζί με εργαζόμενους της προεκλογικής του εκστρατείας το Σάββατο. Στην επίθεση σκοτώθηκε και ένας έφηβος. Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της αστυνομίας ως προς το κίνητρο.

Τον Μενέντεζ ως δήμαρχο αναμένεται να αντικαταστήσει ένα μέλος του κόμματός του.

Οι δημοτικές εκλογές έγιναν εν μέσω ενός κύματος εγκληματικότητας που συνδέεται με την αυξανόμενη επιρροή των βίαιων συμμοριών ναρκωτικών στη χώρα. Ο Μενέντεζ δεν ήταν ο μόνος πολιτικός που σκοτώθηκε εν όψει των εκλογών: Δύο εβδομάδες πριν, δολοφονήθηκε και ο Χούλιο Σέζαρ Φαράτσιο, υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Σαλίνας. H αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο για τον φόνο, ο οποίος είχε στο παρελθόν απειλήσει τον 45χρονο και είχε απελευθερωθεί πρόσφατα από τη φυλακή, όπου είχε εκτίσει ποινή για διακίνηση ναρκωτικών.

Δεν έχουν γίνει συλλήψεις για τη δολοφονία του Ομάρ Μενέντεζ, οι εκτελεστές του οποίου διέφυγαν με μοτοσικλέτα.

Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο καταδίκασε τις δολοφονίες. Σημειώνεται πως ο συντηρητικός Λάσο, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τον αυξανόμενο αριθμό δολοφονιών στο Εκουαδόρ, έχει προτείνει μια σειρά αλλαγών στο Σύνταγμα, που τέθηκαν προ των ψηφοφόρων την Κυριακή. Μεταξύ αυτών είναι το να επιτρέπεται να εκδοθούν στο εξωτερικό πολίτες του Εκουαδόρ οι οποίοι συνδέονται με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα εάν δικάζονται σε άλλη χώρα ή έχουν ήδη καταδικαστεί ερήμην.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα