ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/02/2020 12:03 EET

Νιγηριανή απάτη: Χειροπέδες σε «τραπεζίτη» που μοίραζε «δάνεια»

Εξαπατούσε εύπιστους πολίτες λέγοντας ότι είναι σε θέση να τους χορηγήσει δάνεια ή να πολλαπλασιάσει τα χρήματά τους με τη χρήση χημικών ουσιών.

EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Χειροπέδες σε απατεώνα που παρίστανε τον «τραπεζίτη» πέρασαν αστυνομικοί, ύστερα από καταγγελίες πολιτών στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ο συλληφθείς εξαπατούσε εύπιστους πολίτες λέγοντας ότι είναι σε θέση να τους χορηγήσει δάνεια ή να πολλαπλασιάσει τα χρήματά τους με τη χρήση χημικών ουσιών.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που εξιχνίασε την υπόθεση, το μέλος της σπείρας καθώς και άλλοι τέσσερις συνεργοί του οι οποίοι αναζητούνται, προσέγγιζαν τα θύματά του μέσω διαδικτύου.

Πρόκειται για έναν τρόπο δράσης που η αστυνομία τον έχει χαρακτηρίσει ως «νιγηριανή απάτη». Σύμφωνα με τον πολίτη που προσέφυγε στην Αστυνομία, άγνωστοι δράστες τον προσέγγισαν μέσω διαδικτύου υποδυόμενοι στελέχη τραπεζικού ιδρύματος με έδρα το εξωτερικό και του προσέφεραν δάνειο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Αφού τον έπεισαν, ακολούθησε συνάντηση όπου επικαλέστηκαν την επίτευξη μεγαλύτερου κέρδους μέσω παραχάραξης – παραγωγής και πολλαπλασιασμού χαρτονομισμάτων, με τη χρήση δήθεν ειδικών χημικών – χρωστικών ουσιών σε χρωματισμένα χαρτονομίσματα και του απέσπασαν 74.000 ευρώ τα οποία δήθεν θα του απέδιδαν 148.000 ευρώ, ως παράγωγο - αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Στη συνέχεια προγραμματίσθηκε νέα συνάντηση, προκειμένου ο παθών να καταβάλλει χρηματικό ποσό 150.000 ευρώ, ώστε μέσω της υποτιθέμενης διαδικασίας πολλαπλασιασμού να παραλάβει χρηματικό ποσό 300.000 ευρώ.

Σε οργανωμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 σε περιοχή της Αττικής, με τη συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), συνελήφθη ο δράστης τη στιγμή που παρέλαβε προσημειωμένο χρηματικό ποσό 3.450 ευρώ, το οποίο προοριζόταν δήθεν για την αγορά των απαραίτητων χημικών – χρωστικών ουσιών αποχρωματισμού των χαρτονομισμάτων.

Από τις έρευνες που ακολούθησαν συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3.450 ευρώ, πλήθος τεμάχια μαύρου χαρτιού με εντυπώσεις στοιχείων και διαστάσεις χαρτονομισμάτων των 100 ευρώ και 2 κινητά τηλέφωνα.