Νορβηγία: Mαχητικά αεροσκάφη F-35A προσγειώθηκαν για ανεφοδιασμό σε αυτοκινητόδρομο (βίντεο)

Έτσι μειώνουν, σε περίοδο πολέμου, το χρόνο που είναι ευάλωτα παραμένοντας στο έδαφος. Ανεφοδιάστηκαν χωρίς να σβήσουν οι κινητήρες και απογειώθηκαν αμέσως.

Δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35A της Lockheed Martin προσγειώθηκαν για πρώτη φορά σε αυτοκινητόδρομο ―όπως φαίνεται από οπτικό υλικό του νορβηγικού στρατού― κάτι που τους επιτρέπει να μειώνουν, σε περίοδο πολέμου, το χρόνο που είναι ευάλωτα παραμένοντας στο έδαφος.

Τα δύο αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Νορβηγίας προσγειώθηκαν στο Τέρβο της κεντρικής Φινλανδίας χθες, Πέμπτη, το μεσημέρι στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης.

Royal Norwegian Air Force
Royal Norwegian Air Force
Royal Norwegian Air Force

Αμέσως μετά την προσγείωση, πραγματοποιήθηκε ο ανεφοδιασμός τους χωρίς να σβήσουν οι κινητήρες, ανακοίνωσε ο νορβηγικός στρατός, και στη συνέχεια τα αεροσκάφη απογειώθηκαν εκ νέου.

″Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι ευάλωτα επί του εδάφους, επομένως με το να μπορούν να χρησιμοποιούν μικρά στρατιωτικά αεροδρόμια ―και εν προκειμένω αυτοκινητοδρόμους― αυξάνεται η δυνατότητά τους επιβίωσης σε καιρό πολέμου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υποπτέραρχος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Νορβηγίας Ρολφ Φόλαντ.

Η Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, μοιράζεται με τη Ρωσία σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων. Η Νορβηγία είναι ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας.

Royal Norwegian Air Force
Royal Norwegian Air Force
Royal Norwegian Air Force

Ένας άλλος τύπος του F-35, το F-35B, όπως αναφέρει το Reuters, το οποίο μπορεί να προσαπογειώνεται κάθετα, είχε προσγειωθεί στο παρελθόν σε δρόμους.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά για το συγκεκριμένο μοντέλο του F-35, το οποίο δεν μπορεί να προσαπογειωθεί κάθετα.

Τα F-16 μπορούν επίσης να προσγειώνονται σε δρόμο.

Η Φινλανδία σχεδιάζει να αγοράσει 64 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 από την Lockheed Martin.

Royal Norwegian Air Force
Royal Norwegian Air Force
Royal Norwegian Air Force

Πηγές: Royal Norwegian Air Force, Reuters, AΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή