ΔΙΕΘΝΕΣ
13/10/2021 22:02 EEST | Updated 14/10/2021 00:30 EEST

Νορβηγία: Νεκροί και τραυματίες σε επιθέσεις με τόξο και βέλη στο Κόνγκσμπεργκ

Ο δράστης έχει συλληφθεί.

NTB via via REUTERS
.

Πολλοί είναι οι νεκροί και οι τραυματίες από επιθέσεις άνδρα που χρησιμοποιούσε τόξο και βέλη στην πόλη Κόνγκσμπεργκ στη Νορβηγία την Τετάρτη, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. 

«Ο άνδρας έχει συλληφθεί...από τις πληροφορίες που έχουμε, προέβη σε αυτές τις επιθέσεις μόνος του» είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας, Όεβιντ Άας. 

«Πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και πολλοί είναι νεκροί» είπε, χωρίς ωστόσο να δώσει αριθμούς αλλά και τους λόγους της επίθεσης. Σύμφωνα με το τοπικό μέσο NRK, οι νεκροί είναι τουλάχιστον πέντε.

 

NTB via Reuters

 

Ως προς το αν το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια, η απάντηση ήταν πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα. To κίνητρο της επίθεσης παραμένει άγνωστο. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία. 

Ο δράστης φαίνεται πως εκινείτο ανά την πόλη, και οι αρχές απέκλεισαν μεγάλες περιοχές. 

 Αναπτύχθηκαν μάλιστα ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και στρατιώτες, διασώστες και περισσότερα από δέκα ασθενοφόρα, ενώ παράλληλα «σηκώθηκαν» δύο ελικόπτερα.

 

NTB via Reuters

 

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα σε μια «μεγάλη περιοχή» του Κόνγκσμπεργκ, στη νοτιοανατολική Νορβηγία. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, άρχισε να ρίχνει από το εσωτερικό ενός σουπερμάρκετ (Coop Extra) στο δυτικό τμήμα.  

Μετά τις επιθέσεις, η αστυνομική διεύθυνση είπε ότι έδωσε αμέσως εντολή σε αστυνομικούς σε όλη τη χώρα να φέρουν πυροβόλα όπλα.

″Αυτό είναι μια επιπλέον προφύλαξη. Η αστυνομία δεν έχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι υπάρχει αλλαγή στο επίπεδο εθνικής απειλής”, ανέφερε η διεύθυνση σε ανακοίνωση.

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφαλείας, Μόνικα Μέιλαντ, έχει ενημερωθεί και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ανέφερε το υπουργείο. 

 

Με πληροφορίες από Reuters, BBC