Ντόναντ Τραμπ: Σε δίκη τον Μάρτιο για τα χρήματα στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς

Η πρώτη από τις τέσσερις ποινικές διώξεις εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ που θα προχωρήσει σε δίκη.
via Associated Press

Δικαστής της Νέας Υόρκης απεφάνθη ότι η δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τα χρήματα που έδωσε για να εξαγοράσει τη σιωπή της πορνοσταρ Στόρμι Ντάνιελς και άλλων θα διεξαχθεί, όπως είχε προγραμματιστεί, στις 25 Μαρτίου, απορρίπτοντας αιτήματα για αναβολή από τους δικηγόρους υπεράσπισής του.

Η απόφαση σημαίνει ότι η υπόθεση, που επικεντρώνεται σε πολύχρονες κατηγορίες ότι ο Τραμπ προσπάθησε να «θάψει» τις ιστορίες για εξωσυζυγικές σχέσεις κατά την προεδρική εκστρατεία του 2016, θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις ποινικές διώξεις εναντίον του Τραμπ που θα προχωρήσει σε δίκη. Σε άλλες υποθέσεις κατηγορείται ότι προσπάθησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών το 2020 και ότι συσσώρευσε παράνομα απόρρητα έγγραφα στο κτήμα του στη Φλόριντα.

via Associated Press

Οι δικηγόροι του Τραμπ επέκριναν την απόφαση να διεξαχθεί κανονικά η δίκη του Μαρτίου, διαμαρτυρόμενοι ότι ο Τραμπ θα πρέπει να δικαστεί στη Νέα Υόρκη την ίδια στιγμή που προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποψηφιότητά του με τους Ρεπουμπλικάνους.

Η σημερινή ήταν η πρώτη επανεμφάνιση του Τραμπ στο δικαστήριο για την υπόθεση της Νέας Υόρκης από τότε που αυτό το ιστορικό κατηγορητήριο τον έκανε τον πρώτο πρώην πρόεδρο που κατηγορείται για έγκλημα. Εκτοτε, έχει κατηγορηθεί επίσης στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια και την Ουάσιγκτον. Τις τελευταίες εβδομάδες, συνδύασε προεκλογικές εκδηλώσεις με εμφανίσεις στο δικαστήριο, δίνοντας το «παρών» τη Δευτέρα σε μια κλειστή ακρόαση για την υπόθεση της Φλόριντα, όπου κατηγορείται για συσσώρευση απόρρητων αρχείων.

Τον περασμένο χρόνο, ο Τραμπ επιτέθηκε στον Μέρτσαν ως «δικαστή που μισεί τον Τραμπ», του ζήτησε να παραιτηθεί από την υπόθεση και προσπάθησε να μεταφέρει την δίκη από το κρατικό δικαστήριο στο ομοσπονδιακό, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Μέρτσαν έχει παραδεχτεί ότι έχει κάνει πολλές μικρές δωρεές στους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένων 15 δολαρίων στον αντίπαλο του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, αλλά είπε ότι είναι σίγουρος για την «ικανότητά του να είναι δίκαιος και αμερόληπτος».

via Associated Press

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ τιμωρούνται με φυλάκιση έως και τέσσερα χρόνια, αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η καταδίκη θα οδηγήσει σε φυλάκιση. Η υπόθεση επικεντρώνεται σε πληρωμές προς δύο γυναίκες, την ηθοποιό ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς και το πρώην μοντέλο του Playboy, Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, καθώς και σε έναν θυρωρό του Trump Tower που ισχυρίστηκε ότι γνώριζε για ένα παιδί που είχε ο Τραμπ εκτός γάμου. Ο Τραμπ αρνείται ότι είχε σεξουαλικές επαφές με αυτές τις γυναίκες.

Ο δικηγόρος του Τραμπ εκείνη την εποχή, Μάικλ Κοέν, φέρεται να πλήρωσε την Ντάνιελς με 130.000 δολάρια και παράλληλα κανόνισε να πληρώσει ο εκδότης της ταμπλόιντ National Enquirer 150.000 δολάρια στην ΜακΝτούγκαλ.

Στη συνέχεια, η εταιρεία του Τραμπ πλήρωσε τον Κοέν me 420.000 δολάρια και κατέγραψε τις πληρωμές ως νομικά έξοδα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Η νομική ομάδα του Τραμπ υποστηρίζει ότι δεν διαπράχθηκε κανένα έγκλημα.

(με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή