Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης γονάτισε στον τάφο του Ν. Καζαντζάκη

Ένα στιγμιότυπο τεράστιας ιστορικής σημασίας ανήμερα της επετείου θανάτου του μεγάλου Ελληνα συγγραφέα.
O Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, αποτίνοντας τιμές στον κορυφαίο Κρητικό λογοτέχνη, Νίκο Καζαντζάκη, γονάτισε μπροστά στο λιτό μνημείο του στην Τάπια Μαρτινέγκο
O Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, αποτίνοντας τιμές στον κορυφαίο Κρητικό λογοτέχνη, Νίκο Καζαντζάκη, γονάτισε μπροστά στο λιτό μνημείο του στην Τάπια Μαρτινέγκο
cretalive news

Μια συγκλονιστική και συνάμα ιστορική στιγμή βίωσαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Τάπια Μαρτινέγκο, πάνω στα βενετσιάνικα τείχη του Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια του τρισάγιου στη μνήμη του μεγάλου Ελληνα συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη με την αφορμή της συμπλήρωσης 65 χρόνων από τον θάνατό του.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα Cretalive News, το τρισάγιο τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, ο οποίος αποτίνοντας τιμές στον κορυφαίο Κρητικό λογοτέχνη γονάτισε μπροστά στο λιτό μνημείο του, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στους παρισταμένους.

khkllk
khkllk
cretalive news

Η κίνηση του Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία και μάλιστα ιστορική. Εχει έντονο συμβολισμό, καθώς η Εκκλησία της Κρήτης διά του προκαθημένου της, 65 χρόνια μετά αναγνωρίζει το μεγαλείο του Νίκου Καζαντζάκη και αποδίδει τη δέουσα τιμή.

Υπενθυμίζεται πως τη δεκαετία του ’50 η Εκκλησία της Ελλάδος άρχισε διαδικασία αφορισμού του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά δεν τόλμησε να προχωρήσει στην πράξη. Το Βατικανό το 1954 ανέγραψε το μυθιστόρημά του Ο τελευταίος πειρασμός στον Κατάλογο Απαγορευμένων Βιβλίων. Ο ίδιος ο Καζαντζάκης, απαντώντας στις απειλές της εκκλησίας για τον αφορισμό του, έγραψε σε επιστολή του: «Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να ‘ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να ’στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ.».

Η ταφή του Νίκου Καζαντζάκη έγινε στην Τάπια Μαρτινέγκο, πάνω στα βενετσιάνικα τείχη του Ηρακλείου, διότι η ταφή του σε νεκροταφείο απαγορεύτηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.

Στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη χαράχτηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή:

″Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος”.

cretalive news

Η εκδήλωση μνήμης διοργανώθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη.

Πηγή: cretalive.gr

Δημοφιλή