ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/06/2018 07:33 EEST | Updated 26/06/2018 08:27 EEST

Ο δρόμος για τις αγορές: Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία στο Eurogroup

Eurokinissi

Επόμενη στάση αγορές είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, καθώς το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να «κεφαλαιοποιήσει» άμεσα το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελληνική Οικονομία μετά τη συμφωνία στο Eurogroup. Αυτό δεν σημαίνει ότι η επόμενη κίνηση θα γίνει βεβιασμένα, ωστόσο οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα για την αντίδραση των αγορών.

Οι αποδόσεις των ομολόγων έστειλαν θετικά μηνύματα αναφορικά με τις προθέσεις των επενδυτών, χωρίς ωστόσο να μπορεί να διευκρινιστεί ακόμα το μέγεθος της αποκλιμάκωσης των τιμών. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η έκθεση του ΔΝΤ στο πλαίσιο του «άρθρου 4» αναφορικά με την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, γεγονός που θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει τη στάση των επενδυτών. 

Οι θετικές αντιδράσεις στις εξελίξεις της Ελληνικής Οικονομίας μετά τις αποφάσεις του Eurogroup δεν σταμάτησαν. Σε μια έκτακτη κίνηση o διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P  προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ο οίκος αξιολογεί την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «B+» από «Β», υποβαθμίζοντας παράλληλα το outlook σε σταθερό από θετικό.

Ο διεθνής οίκος, όπως υπογραμμίζει, αναβάθμισε την Ελλάδα λόγω των μειωμένων κινδύνων για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Προσθέτει ότι η δημιουργία μαξιλαριών ρευστότητας, αλλά και η περαιτέρω επιμήκυνση χρέους θα μειώσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το χρέος τα προσεχή δυο χρόνια.

Παράλληλα επισημαίνει ότι οι τράπεζες της χώρας πραγματοποιούν πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων, δεδομένο που θα ενισχύσει το χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Ήδη ο οίκος Moody’s έσπευσε να  χαρακτηρίσει ως «credit positive» την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς σε σημερινή της ανακοίνωση τονίζει μεταξύ άλλων ότι η συμφωνηθείσα ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Αντίστοιχα αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι διεθνής οίκοι θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας ώστε να «μετρήσουν» τα κέρδη της συμφωνίας. 

Ο δρόμος για τις αγορές

Στο οικονομικό επιτελείο αποφεύγουν να μιλήσουν με ημερομηνίες σχετικά με το σχεδιασμό για την νέα έκδοση ομολόγων. Η πρόσφατη εμπειρία με τον «προγραμματισμό» για μια έκδοση την άνοιξη  και η αναβολή των σχεδίων εξαιτίας της αναταραχής η οποία προκλήθηκε στις αγορές από τις εξελίξεις στην Ιταλία, αποτελεί οδηγό για τους αρμόδιους παράγοντες τόσο στον Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, όσο και στο υπουργείο Οικονομικών. 

Σε αυτό το πλαίσιο οι επαφές στελεχών της κυβέρνησης με επενδυτές προκειμένου να «αλιεύσουν» τις προθέσεις τους θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να ποντάρει ότι η επόμενη κίνηση θα γίνει πριν ή μετά τις 20 Αυγούστου. Με δεδομένο μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει το ταμειακό «μαξιλάρι» των 20δις ευρώ, δεν υπάρχει κανένας ταμειακός λόγος να επισπεύσει η Ελληνική πλευρά τις επόμενες κινήσεις της. 

Άλλωστε αναλυτές αναφέρουν ότι η επόμενη έξοδος στις αγορές θα αποτελέσει για τους επενδυτές ένα «τεστ αντοχής» της Ελληνικής Οικονομίας και των ομολόγων για τη νέα εποχή η οποία θα ξεκινήσει μετά και την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στις 20 Αυγούστου. Άλλωστε αυτό που θα μετρήσουν το επόμενο διάστημα οι αγορές θα είναι η δυνατότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης και η διάθεση της να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές.