Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης στη Μικρή Επίδαυρο με μία νέα κωμική τραγωδία

Ένα βλέμμα στις αλλοπρόσαλλες ιστορίες που λέμε για μας και την αρχαιότητα, μέσα σε ένα αμφιθέατρο αφιερωμένο στο Διόνυσο.
«Τουρνέ»
«Τουρνέ»
Elina Giounanli

Μια νέα παράσταση, στο μεταίχμιο μεταξύ χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών, θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στις 29 και 30 Ιουλίου στη μικρή Επίδαυρο, ο περφόρμερ-δημιουργός, Ευριπίδης Λασκαρίδης· ένα νέο έργο με το οποίο εξερευνά πτυχές της περιπέτειας και της τέχνης του θεάτρου και από εκεί της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας. Η «Τουρνέ» είναι ένα βλέμμα επάνω στις αλλοπρόσαλλες ιστορίες που λέμε για μας και την αρχαιότητα, μέσα σε ένα αμφιθέατρο αφιερωμένο στο Διόνυσο. Και, ταυτόχρονα, μια ανασκαφή στην προσωπική μυθολογία του δημιουργού, που ανασύρει μνήμες, εικόνες και συναισθήματα από την κουλτούρα των θερινών θεατρικών περιοδειών (τουρνέ).

«Στο Θέατρο Τέχνης έμαθα την ερμηνεία στα ανοιχτά θέατρα. Κοιτώντας από την κουΐντα γνώρισα τους άγραφους κώδικες της καλοκαιρινής περιοδείας. Πάνω και γύρω απ’ τη σκηνή», σημειώνει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και προσθέτει: «Το αρχαίο δράμα και η κωμωδία δεν ήταν ένα σώμα κειμένων αλλά το σώμα του χορού, οι επιτονισμοί των πρωταγωνιστών, οι ρυθμοί των μουσικών, τα σπετσάτα, οι κόθορνοι και τ’ αχυρένια σκηνικά. Παρέα με τους πρώτους παραθαλάσσιους έρωτες ανακάλυψα το τραγικό “μέγεθος” και διάφορα ιερά τέρατα. Στο μεταξύ, μου τράβηξε απ′ την αρχή το ενδιαφέρον το μαστοριλίκι της κατασκευής σπαραξικάρδιων θρήνων αλλά και χοντροκομμένων χωρατών. Ξαφνιάστηκα, επίσης, βλέποντας με τι ευκολία έρχονταν οι ”από μηχανής θεοί”».

«Τουρνέ»
«Τουρνέ»
Elina Giounanli

Σκηνοθέτης και ερμηνευτής, διεθνώς αναγνωρισμένος για τη μοναδική του σκηνική γλώσσα, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης ασχολείται, τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και δημιουργίας, με έννοιες όπως η μεταμόρφωση και η γελοιότητα.

Ευριπίδης Λασκαρίδης
Ευριπίδης Λασκαρίδης
Elina Giounanli

Εμπνευστής και ιδρυτής της ομάδας OSMOSIS, ήδη από το 2009, έχει παρουσιάσει μια σειρά έργων, τα οποία έχουν ταξιδέψει σε δεκάδες φεστιβάλ και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, όπως στην Biennale de la danse της Λυών, στο Palais de Tokyo (Παρίσι), στο Barbican Pit (Λονδίνο) και στο Public Theater (Νέα Υόρκη).

Η παράσταση περιέχει τολμηρή γλώσσα

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Συντελεστές

Σύλληψη - Σκηνοθεσία Ευριπίδης Λασκαρίδης
Κείμενο - Χορογραφία Η ομάδα
Ερμηνεία Ευριπίδης Λασκαρίδης, Ευθύμιος Μοσχόπουλος, Μαρία Μοσχούρη
Κοστούμια Άγγελος Μέντης
Πρωτότυπη μουσική - Ηχητικός σχεδιασμός Γιώργος Πούλιος
Σκηνογραφία Λουκάς Μπάκας
Σύμβουλος δραματουργίας Αλέξανδρος Μιστριώτης
Καλλιτεχνικοί Συνεργάτες Αμαλία Κοσμά, Δημήτρης Ματσούκας, Τατιάνα Μπρε

Info

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

«Τουρνέ»

29 & 30 Ιουλίου

Ώρα: 21.30

Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

Κανονικό 20€, Φοιτητικό/ 65+/ Καλλ. Σωματείων 16€, Ανέργων/ Σπουδαστικό Καλλ. Σχολών 5€

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr