Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αίγυπτο για τη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη

Την ανάγκη για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να τονίσει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στο Κάιρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη «Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη» για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη «Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη» για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Eurokinissi

Στη «Σύνοδο Κορυφής του Καϊρου για την Ειρήνη» που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Σύνοδος θα ασχοληθεί με τις αιματηρές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θα λάβουν μέρος ηγέτες του αραβικού κόσμου, ευρωπαίοι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών, ενώ θα παραβρεθεί και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, μεταφέροντας τις ελληνικές θέσεις, θα τονίσει ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα θα επαναλάβει την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και διάνοιξης διαδρόμου για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, με στόχο την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης.

Η θέση της Ελλάδας, κάτι που αναμένεται να υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τους κινδύνους που απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και θα τονίσει την ανάγκη αποφυγής της διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσει στις συνέπειες που μπορεί να έχει μία ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση και για τις γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος, αλλά και για την Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει επίσης την πάγια θέση της Ελλάδας για το Παλαιστινιακό που δεν είναι άλλη από τη λύση των δύο κρατών, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή αλλά και ως ένας αξιόπιστος και έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής που τιμά τις στρατηγικές συμμαχίες που έχει συνάψει.

Απόδειξη της βαρύτητας της Διάσκεψης είναι ότι έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις εξής χώρες: Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Γαλλίας, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Νορβηγία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Δημοφιλή