Ο κορονοϊός κάνει πιο ανακριβείς τις προβλέψεις του καιρού

Πώς η πανδημία επηρεάζει την μετεωρολογία.
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Οι προβλέψεις του καιρού ενδέχεται πλέον να είναι λιγότερο ακριβείς καθώς ο αριθμός των πτήσεων ανά τον κόσμο συνεχίζει να μειώνεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Από τις πρώτες κιόλας πτήσεις, τα αεροπλάνα έχουν παράσχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της ατμόσφαιρας.

Οσο πιο ακριβείς είναι οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες, τόσο ακριβέστερη είναι και είναι η πρόβλεψη.

Οι καταγραφές δεδομένων από τα αεροσκάφη συνδυάζονται με άλλες πληροφορίες που λαμβάνονται από επανδρωμένους και αυτοματοποιημένους μετεωρολογικούς σταθμούς, ραντάρ, ραδιοβολίδες, σημαντήρες, δορυφόρους κ.ά., σύμφωνα με το Skynews.

Αυτό δίνει μια πληθώρα πληροφοριών σχετικά με την πίεση του αέρα, τη θερμοκρασία, τον άνεμο, την υγρασία, τις ποσότητες βροχόπτωσης και την ηλιοφάνεια μέσα από το βάθος της ατμόσφαιρας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF) σημειώνει ότι ο αριθμός των δεδομένων αυτών μειώθηκε κατά 65% από 50.400 την ημέρα στις 3 Μαρτίου σε κάτω από 18.000 στις 23 Μαρτίου.

Με τις αεροπορικές εταιρείες να καθηλώνουν τα αεροσκάφη τους στο έδαφος η μία μετά την άλλη, η μείωση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες - ενδεχομένως μέχρι το καλοκαίρι - και αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις καιρικές προβλέψεις.

Με λιγότερες αναφορές δεδομένων, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ακρίβεια της πρόγνωσης του καιρού.

Το 2019, το ECMWF διερεύνησε τον αντίκτυπο στις προβλέψεις εάν δεν χρησιμοποιούνται τα δεδομένα των αεροσκαφών και διαπιστώθηκε ότι οι προβλέψεις ανέμου και θερμοκρασίας μικρής εμβέλειας επιδεινώθηκαν κατά 15%.

Ευτυχώς, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ενσωματώθηκαν επιπλέον πληροφορίες δορυφόρου στις προβλέψεις, οι οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν ορισμένες από αυτές τις απώλειες ακρίβειας.

Τα δεδομένα ανέμου που συλλέγονται από τον δορυφόρο Aeolus του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν σημαντικά τις καιρικές προβλέψεις. Το ECMWF άρχισε να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες αυτές στις 9 Ιανουαρίου.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι πιθανό ότι καθώς ο αριθμός των πληροφοριών από πτήσεις συνεχίζει να μειώνεται, μπορεί να υπάρξει κάποια μείωση στην ακρίβεια των προβλέψεων τους επόμενους μήνες.

Φαίνεται ότι ακόμη και η πρόγνωση του καιρού δεν έχει ανοσία στον COVID-19.

(με πληροφορίες από Skynews)

Δημοφιλή