Ο κορονοϊός μαστίζει την Αμερική: Βαρύς απολογισμός σε ΗΠΑ και Βραζιλία

Πάνω από 110.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ, ξεπερνούν τους 37.000 στη Βραζιλία.
ASSOCIATED PRESS

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού στην Αμερική, με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Χιλή να πλήττονται σκληρά.

ΗΠΑ: Στους 110.482 οι νεκροί

Άλλοι 691 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ως το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε έτσι τους 110.482 στις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί 1.938.842 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό στον κόσμο σε απόλυτες τιμές. Αντίθετα, κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν τις ΗΠΑ ως προς τους δείκτες των θανάτων, ανάμεσά τους η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Στην κορύφωση της πανδημίας, στα μέσα Απριλίου, στις ΗΠΑ καταγράφονταν γύρω στους 3.000 θανάτους καθημερινά. Πλέον, οι αριθμοί κυμαίνονται περί τους 1.000 θανάτους και τα 20.000 κρούσματα μόλυνσης σε ημερήσια βάση.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ έχουν «ουσιαστικά ξεπεράσει» την κρίση και κάλεσε εκ νέου τους κυβερνήτες να χαλαρώσουν τους περιορισμούς που επέβαλαν στις πολιτείες τους στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Όμως ειδικοί και επαγγελματίες της υγείας ανησυχούν εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων που γίνονται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βαρβαρότητα και τον ρατσισμό στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Προειδοποιούν ότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση των κρουσμάτων μόλυνσης τις προσεχείς εβδομάδες.

Βραζιλία: Πάνω από 685.000 τα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονται συνολικά σε 37.312 και τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έχουν φθάσει τα 685.427.

Αντίθετα με την προηγουμένη, η κυβέρνηση της Βραζιλίας έδωσε στη δημοσιότητα μόνο σύνολα, όχι ημερήσιους απολογισμούς θανάτων και κρουσμάτων.

Το Σάββατο η χώρα της Λατινικής Αμερικής κατέγραφε 35.930 θανάτους επί συνόλου 672.846 κρουσμάτων μόλυνσης.

Μεξικό: Στους 13.699 οι θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι κατέγραψε 188 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 3.484 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού έτσι να φθάνει έτσι τους 13.699 θανάτους επί συνόλου 117.103 ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένα πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί είναι πολύ υψηλότερος από τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρχές.

Χιλή: Νέα ρεκόρ νέων θανάτων και κρουσμάτων

Οι αρχές της Χιλής αναθεώρησαν προς τα πάνω την Κυριακή τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού, προσθέτοντας σ’ αυτόν άλλους 653 θανάτους που είχαν σημειωθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, γεγονός που αύξησε το σύνολο σε 2.290, ενώ ταυτόχρονα κατέγραψαν νέα θλιβερά ρεκόρ νέων θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης σε 24 ώρες.

Ανακοινώνοντας τον ημερήσιο απολογισμό, ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς ανέφερε ότι είναι «ανάγκη να συμπεριληφθούν, με βάση τις συστάσεις του ΠΟΫ, 653 άνθρωποι που πέθαναν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ως θάνατοι που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19» στον συνολικό απολογισμό ως εδώ.

Οι υγειονομικές αρχές καταμετρούν έτσι θανάτους ανθρώπων με κλινική εικόνα που παρέπεμπε σε μόλυνση από τον κορονοϊό, ακόμη κι αν δεν έγιναν μοριακές εξετάσεις.

«Προχωράμε σε μεθοδολογική αλλαγή, καταμετράμε ανθρώπους (...) ο θάνατος των οποίων μπορεί να οφειλόταν σε μόλυνση από τον κορονοϊό», εξήγησε ο Μάνιαλιτς.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι στα πιστοποιητικά θανάτων από τα ληξιαρχεία θα αναγράφεται στο εξής εάν «άμεσα ή έμμεσα» ο θάνατος οφειλόταν στην COVID-19.

Εξάλλου το προηγούμενο 24ωρο, καταγράφηκαν 96 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 6.405 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμοί που αποτελούν και οι δύο θλιβερά ρεκόρ από την 3η Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Στη Χιλή καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων — 134.150 — στη Λατινική Αμερική, περιφέρεια που έχει μετατραπεί στο νέο επίκεντρο της πανδημίας. Η Βραζιλία, το Περού και το Μεξικό πλήττονται επίσης σκληρά.

Η μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας της χώρας, όπου ζουν τα 7 από τα 18 εκατομμύρια των κατοίκων της Χιλής, αποτελεί τη βασική εστία της πανδημίας, με το 80% των κρουσμάτων μόλυνσης και το σύστημα υγείας στα όρια των δυνατοτήτων του.

Παναμάς: Εκ νέου επιβολή περιορισμών σε δύο επαρχίες

Η διευθύντρια επιδημιολογίας του υπουργείου Υγείας του Παναμά Λούρδες Μορένο ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 7 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 421 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 393 νεκρούς επί συνόλου 16.425 ανθρώπων που προσβλήθηκαν. Το Σάββατο είχαν ανακοινωθεί 16 θάνατοι και 541 κρούσματα μόλυνσης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ξανά από σήμερα Δευτέρα περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών, σε δύο επαρχίες — συμπεριλαμβανομένης αυτής της πρωτεύουσας της χώρας —, όπου καταγράφονται τα περισσότερα νέα κρούσματα, για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)