Πέντε χώροι πρασίνου στην Αθήνα για στιγμές χαλάρωσης και τα απίθανα φυτά τους

Μάθετε για τη βλάστηση και τα μυστικά που κρύβουν μέσα από ένα ξεχωριστό οδοιπορικό.
Φοίνικας στον Εθνικό Κήπο.
valentinrussanov via Getty Images
Φοίνικας στον Εθνικό Κήπο.

Κι όμως, κρύβουν φυτά που ούτε φανταζόμασταν!

Η βλάστηση στους χώρους πρασίνου της Αθήνας (γιατί περί αυτών ο λόγος) περιλαμβάνει δασικά είδη, καλλωπιστικά δένδρα, ξηροφυτικούς - κυρίως - θάμνους και πόες αλλά και πολλά ακόμα φυτά. Οι πράσινοι χώροι είναι δημοφιλείς για στιγμές χαλάρωσης, άθληση και για μια σύντομη απόδραση από το τσιμεντένιο κέντρο της πόλης και το καυσαέριο.

Στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχουν αρκετοί χώροι πρασίνου, εμείς ξεχωρίζουμε και παρουσιάζουμε εκείνους που συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες, προτιμώνται για μικρές εκδρομές και επαφή με την φύση και μπορούμε να βρεθούμε τώρα που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Αττικό Αλσος

Αττικό Αλσος
Eurokinissi
Αττικό Αλσος

Στο Αττικό Άλσος, που χαρακτηρίζεται για τις αθλητικές εγκαταστάσεις ελεύθερης πρόσβασης, συναντάμε πεύκα, κουκουναριές, χαρουπιές και κυπαρίσσια, καλλωπιστικά δέντρα όπως λυγαριές και ακακίες, θάμνους όπως πικροδάφνη, βιβούρνο, πασχαλιές καθώς και διάφορα σπάρτα.

Πεδίο του Αρεως

Πεδίον του Αρεως
Eurokinissi
Πεδίον του Αρεως

Στο πολύπαθο Πεδίον του Άρεως, ένα χώρο που προσφέρεται για περπάτημα και τρέξιμο αλλά και για στάση ξεκούρασης στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκουμε πεύκα, κουκουναριές, κυπαρίσσια, χαρουπιές, φοίνικες, ελιές, ευκάλυπτους, ψευδακακίες, λεύκες, πλατάνια, μιμόζες, σφενδάμους, μέλιες καθώς και δάφνες, γαζίες, καζουαρίνες, τίλιες κ.α. Επίσης σε δενδροστοιχίες υπάρχουν μουριές, κουτσουπιές, ακακίες, νεραντζιές, γιακαράντες, βραχυχίτωνες. Έχει επίσης θάμνους όπως πικροδάφνες, λιγούστρα, βιβούρνα, αγγελικές.

Στο Πεδίον του Αρεως πραγματοποιούνται πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εθνικός Κήπος

Εθνικός Κήπος
Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Εθνικός Κήπος

Στον εμβληματικό Εθνικό Κήπο της πρωτεύουσας, υπάρχει η μεγαλύτερη συλλογή μεσογειακών αλλά και ξενικών ειδών δένδρων. Ιδιαίτερης μνημειακής αξίας είναι οι ουασινγκτόνιες στην είσοδο του κήπου που φυτεύτηκαν από την ίδια την βασίλισσα Αμαλία. Ο κήπος έχει δρομάκια για περπάτημα ή ποδήλατο, έξι μικρές λίμνες, παγκάκια για ξεκούραση, ευχάριστες μυρωδιές από τα φυτά και ζώα όπως πάπιες και πουλιά που κελαηδούν πάνω στα δέντρα.

“Ιδιαίτερης μνημειακής αξίας είναι οι ουασινγκτόνιες στην είσοδο του Εθνικού Κήπου που φυτεύτηκαν από την ίδια την βασίλισσα Αμαλία”

Άλλα χαρακτηριστικά είδη είναι: δρύες, κυπαρίσσια, πλάτανοι, ευκάλυπτοι, πεύκα, νεραντζιές, μουριές, καζουαρίνες, φτελιές, γλεδίτσιες, σοφόρες, ευκάλυπτοι, φυτολάκες, λιβιστόνες, κανάριοι φοίνικες, γιούκες, γλυσίνιες, βωχίνιες. Από τα θαμνώδη κυριαρχούν οι δάφνες, τα λιγούστρα, οι αγγελικές, και οι πικροδάφνες.

Εθνικός Κήπος
Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Εθνικός Κήπος

Πάρκο Φλοίσβου

Φλοίσβος, Παλαιό Φάληρο
Eurokinissi
Φλοίσβος, Παλαιό Φάληρο

Το πάρκο του Φλοίσβου στα νότια προάστια τής πόλης, είναι μια έκταση 80 στρεμμάτων που αναδιαμορφώθηκε το 2009 και περιλαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες παιδικές χαρές της Αθήνας, υπαίθρια όργανα άθλησης, πάρκο για σκυλιά, θερινό κινηματογράφο και καφε-εστιατόριο. Η δενδρώδης βλάστηση περιλαμβάνει κυρίως πεύκα, κυπαρίσσια, μουριές και αρμυρίκια, θαμνώδεις λαντάνες και πικροδάφνες. Το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου καλύπτεται από χλοοτάπητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει διαμορφωθεί και ένας μικρός βοτανικός κήπος με ενδημικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά για την εκπαίδευση των μαθητών.

Αλσος Νέας Σμύρνης

Αλσος Νέας Σμύρνης
Eurokinissi
Αλσος Νέας Σμύρνης

Το Άλσος Νέας Σμύρνης με έκταση 50 στρεμμάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αττικής και αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά της Νέας Σμύρνης. Περιλαμβάνει διαδρομές για τζόκινγκ, χώρους άθλησης με διάφορα όργανα γυμναστικής διαθέσιμα για τους επισκέπτες, παιδική χαρά, αναψυκτήριο, περιβαλλοντικό περίπτερο, υπαίθριο σκάκι και εκθεσιακούς χώρους.

Η βλάστηση του περιλαμβάνει δένδρα όπως πεύκα, κυπαρίσσια ευκαλύπτους, φοίνικες, μανόλιες, καλλωπιστικές δαμασκηνιές, μουριές, μελιές, ακακίες, εσπεριδοειδή, βραχυχίτωνες, κουτσουπιές, ελιές, μιμόζες και χαρουπιές, καθώς και θάμνους όπως καλλιστήμονες, αγγελικές και βιβούρνα.

Προτείνετε μια διόρθωση