ΔΙΕΘΝΕΣ
05/09/2019 08:48 EEST | Updated 05/09/2019 08:50 EEST

Ο Μπόρις Τζόνσον υπέστη τριπλή ήττα αλλά έχει πολύ υψηλότερους στόχους

Οι πρόωρες εκλογές είναι δεδομένες. Το θέμα είναι πότε.

House of Commons - PA Images via Getty Images

Οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία είναι δεδομένες. Το θέμα είναι πότε. Θα είναι στις 15 Οκτωβρίου, όπως θέλει ο Μπόρις Τζόνσον; Θα είναι στις 7 Νοεμβρίου, ή και αργότερα εκείνο το μήνα, όπως πολλοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος θα ήθελαν;

Η εντός μιας ημέρας ταχύτατη έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων του νομοσχεδίου Hilary Benn - για να καθυστερήσει το Brexit πέρα ​​από τις 31 Οκτωβρίου - διευκολύνει τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν να υποστηρίξει μια ημερομηνία εκλογών κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Το νομοσχέδιο βέβαια οδεύει τώρα για τη Βουλή των Λόρδων και σύμφωνα με πληροφορίες οι Τόρις ασκούν πιέσεις ώστε να υπάρξει κωλυσιεργία και να μη ψηφιστεί μέχρι την Δευτέρα οπότε διακόπτονται οι εργασίες του Κοινοβουλίου.

Ακόμη και έτσι όμως να γίνει, η δυσπιστία πολλών βουλευτών του Εργατικού Κόμματος είναι τόσο μεγάλη που θέλουν διακαώς το κόμμα τους να αντισταθεί στον πειρασμό να συναινέσει σε εκλογές την επόμενη εβδομάδα. Εξηγώντας την στάση του Εργατικού Κόμματος ο βουλευτής Κέιρ Στάρμερ είπε ότι προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία απαιτείται η υπερψήφιση και η εφαρμογή του νομοσχεδίου. Η λέξη «εφαρμογή» είναι πολύ σημαντική αφού ο νόμος δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν τα μέσα Οκτωβρίου καθιστώντας έτσι πιο πιθανή τη διεξαγωγή εκλογών των Νοέμβριο.

Υπερψηφίστηκε η αναβολή του Brexit - «Οχι» στο αίτημα του Τζόνσον για εκλογές

Η ΕΕ προειδοποιεί εταιρείες και εργαζόμενους στη Βρετανία για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

 

Για το θέμα των πρόωρων εκλογών δόθηκε μια πραγματική μάχη στους κόλπους των Εργατικών μεταξύ εκείνων που ήθελαν να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό και εκείνων που εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός με κάποιο τέχνασμα της τελευταίας στιγμής θα αλλάξει την ημερομηνία. Ο βουλευτής, Κλάιβ Έφορντ εξηγώντας ότι το καλύτερο για τους εργατικούς θα ήταν να οι εκλογές να γίνουν τον Νοέμβριο, αφήνοντας πρακτικά τον Τζόνσον «να πεθάνει» όπως είπε, αφού εάν δεν του επιτραπεί να εφαρμόσει την βασική του δέσμευση για το Brexit θα έχει τελειώσει πολιτικά.

Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε το κόμμα του Brexit του Φάρατζ και οι Τόρις θα έχαναν ψηφοφόρους σε όλη τη χώρα ενώ σε συνδυασμό με την απώλεια εδρών του Συντηρητικού Κόμματος στη Σκωτία, την αναβίωση των Lib Dem, τότε θα ψαλιδίζονταν οι πιθανότητες του Τζόνσον να βρεθεί στη Ντάουνινγκ Στριτ ως εκλεγμένος από τον λαό πρωθυπουργός.

Βέβαια όποτε και εάν διεξαχθούν οι εκλογές ο Τζόνσον θα είναι αδίστακτος στις επιθέσεις του κατά του Κόρμπιν (κατά τη συζήτηση στη Βουλή τον αποκάλεσε «κότα») ενώ επίσης πιστεύει πως η δική του ξεκάθαρη θέση για αποχώρηση από την ΕΕ έναντι της σύγχυσης που προκαλεί η στάση του ηγέτη των Εργατικών (leave-and-remain) θα μετρήσει θετικά στην κάλπη.