Ο «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ στον μικρόκοσμο μιας πόλης όπου το ιδιωτικό γίνεται δημόσιο

«Τα ξενοδοχεία είναι σκηνές στις οποίες ζούμε ζωές αψηφώντας τη θνητότητα».
Διονύσης Σούρμπης, Μιράντα Μαρκυνιώτη
Διονύσης Σούρμπης, Μιράντα Μαρκυνιώτη
Α. Σιμόπουλος

Η αριστουργηματική όπερα του Μότσαρτ «Ντον Τζοβάννι» έρχεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, από τις 21 Οκτωβρίου και για πέντε παραστάσεις. Πρόκειται για μια μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τις Όπερες του Γκαίτεμποργκ και της Κοπεγχάγης, η οποία, μετά την προετοιμασία και την online πρεμιέρα της από την GNO TV στην Αθήνα το 2020/21, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Κοπεγχάγη της Δανίας το 2022, ενώ μέσα στο 2023 θα ταξιδέψει στο Γκαίτεμποργκ της Σουηδίας.

Η όπερα παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Οντρέι Όλος και σκηνοθεσία του διακεκριμένου σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή της Βασιλικής Όπερας της Δανίας, Τζον Φούλτζεϊμς.

Στον «Ντον Τζοβάννι» -ένα από τα ορόσημα του οπερατικού ρεπερτορίου- ο Μότσαρτ αποδίδει με τη μουσική του όλες τις όψεις της πορείας του ανθρώπου που τα βάζει με τον Θεό και παίρνει την τύχη του στα χέρια του. Η υπόθεση αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού ευγενούς Ντον Τζοβάννι.

Διονύσης Σούρμπης, Βασίλης Καβάγιας
Διονύσης Σούρμπης, Βασίλης Καβάγιας
Α. Σιμόπουλος

O Τζον Φούλτζεϊμς, που τοποθετεί τη δράση της όπερας σε ένα σημερινό ξενοδοχείο, στον μικρόκοσμο μιας πόλης όπου το ιδιωτικό γίνεται δημόσιο και ο χρόνος παραμονής είναι περιορισμένος, σημειώνει: «Ο θάνατος διατρέχει ως ατμόσφαιρα τον Ντον Τζοβάννι. Ο θάνατός του ίδιου του Ντον Τζοβάννι είναι μια έκφραση τάξης που επαναβεβαιώνεται.

Όλα τα ίχνη του εξαφανίζονται και η κοινωνία συνεχίζει. Μια μικρογραφική εκδοχή αυτής της επαναδιακήρυξης της τάξης συμβαίνει κάθε φορά που αφήνουμε ένα ξενοδοχείο, καθώς τα δωμάτιά μας απολυμαίνονται και γίνονται και πάλι καινούρια για να δημιουργήσουν ξανά την ψευδαίσθηση ότι ένας νέος ένοικος, απόψε, θα είναι ο πρώτος. Τα ξενοδοχεία είναι σκηνές στις οποίες ζούμε ζωές αψηφώντας τη θνητότητα. Το χάος που δημιουργούμε καθαρίζεται, καμία πράξη δεν έχει συνέπειες και υπάρχουν καθαρά σεντόνια κάθε μέρα.

Τα ξενοδοχεία είναι σημαντικά και για άλλους λόγους. Είναι μέρη όπου συναντώνται διαφορετικά άτομα και τάξεις - είτε πρόκειται για μια αστική εκδήλωση, είτε για έναν γάμο όπου η οικογένεια ξοδεύει τις αποταμιεύσεις της ζωής της, είτε για έναν εύπορο ένοικο που φιλοξενείται εκεί επί μακρόν, είτε για έναν ταξιδιώτη που επισκέπτεται μια πόλη. Μέρη όπου υπάρχει τόσο οικειότητα όσο και ανωνυμία, τόσο ιδιωτικοί όσο και δημόσιοι χώροι.

Μέρη στα οποία μεγάλο κομμάτι της λειτουργίας προσανατολίζεται γύρω από αυτό που συμβαίνει αφού πέσει το σκοτάδι. Αλλά πάνω απ′ όλα είναι μέρη από τα οποία μια μέρα πρέπει να κάνουμε check-out. Γι′ αυτό, παρακαλούμε να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας, να κάνετε check-in, να παραλάβετε το κλειδί του δωματίου σας, να κλειδώσετε τα τιμαλφή σας και να αφήσετε τον κόσμο έξω».

Διονύσης Σούρμπης
Διονύσης Σούρμπης
Α. Σιμόπουλος

Στο αμιγώς ελληνικό καστ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε καταξιωμένους και νεότερους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ.

Στον ρόλο του τίτλου ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης και μαζί του οι υψίφωνοι Τσέλια Κοστέα, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μιράντα Μακρυνιώτη, ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας, ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς, o μπασοβαρύτονος Γιάννης Γιαννίσης και ο βαρύτονος Νίκος Κοτενίδης.

Διανομή

Ντον Τζοβάννι: Διονύσης Σούρμπης

Ντόννα Άννα: Μυρσίνη Μαργαρίτη

Ντον Οττάβιο: Βασίλης Καβάγιας

Διοικητής: Πέτρος Μαγουλάς

Ντόννα Ελβίρα: Τσέλια Κοστέα

Λεπορέλλο: Γιάννης Γιαννίσης

Μαζέττο: Νίκος Κοτενίδης

Tσερλίνα: Μιράντα Μακρυνιώτη

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

info

Ντον Τζοβάννι

Β. Α. Μότσαρτ

21, 23, 25, 27, 29 Οκτωβρίου, Ώρα έναρξης: 19.30 (Κυριακή: 18.30)

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ΚΠΙΣΝ

Συμπαραγωγή με την Όπερα του Γκαίτεμποργκ (Σουηδία) και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20, €35, €40, €50, €55, €65, €80

Φοιτητικό, παιδικό: €15

Περιορισμένης ορατότητας: €10

Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (2130885700, καθημερινά 9.00-21.00) & www.ticketservices.gr

Δημοφιλή