Ο πύραυλος που θα πέσει στη Σελήνη ίσως τελικά δεν είναι της SpaceX

Ενδεχομένως να πρόκειται για κινεζικό πύραυλο.
Stephane Mahe via Reuters

Ο πύραυλος που πρόκειται να πέσει στη Σελήνη στις 4 Μαρτίου μπορεί να μην είναι της SpaceX τελικά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Space.com ο αστρονόμος στον οποίο αποδίδεται η ανακάλυψη της επερχόμενης πρόσκρουσης, Μπιλ Γκρέι, ανακοίνωσε το Σάββατο πως έκανε λάθος όταν ταυτοποίησε τον πύραυλο ως παλιό πύραυλο Falcon 9 της SpaceX που είχε χρησιμοποιηθεί στην εκτόξευση του Deep Space Climate Observatory το 2015.

Αντ’αυτού ο Γκρέι υποστηρίζει πως ενδεχομένως να είναι τμήμα ενός πυραύλους Long March 3C που εκτόξευσε την αποστολή Chang’e 5-T1 τον Οκτώβριο του 2014. Το σκάφος αυτό ήταν προκάτοχος του Chang’e 5, αποστολής για λήψη και επιστροφή σεληνιακών δειγμάτων.

Ο Γκρέι διαχειρίζεται το λογισμικό Project Pluto που χρησιμοποιείται για την παρατήρηση κοντινών στη Γη αντικειμένων και ανέβασε διορθωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του το Σάββατο, αφού έλαβε ενημέρωση από έναν μηχανικό στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, τον Τζον Τζιορτζίνι.

Ο Τζιορτζίνι έγραψε στον Γκρέι το πρωί του Σαββάτου, εξηγώντας πως «η τροχιά του διαστημοπλοίου DSCOVR δεν έφτανε ιδιαίτερα κοντά στη Σελήνη, και ότι ως εκ τούτου θα ήταν λίγο περίεργο αν το δεύτερο στάδιο πλησίαζε τόσο πολύ ώστε να την χτυπήσει» ανέφερε ο Έρικ Μπέργκερ στο Ars Technica, που είχε γράψει πρώτος για τον «αδέσποτο» πύραυλο πριν από τρεις εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, το κομμάτι, ανεξαρτήτως της προέλευσής του, αναμένεται να πέσει στην αθέατη πλευρά της Σελήνης στις 4 Μαρτίου και δεν θα είναι ορατό από τη Γη.

Δημοφιλή